Descriere
O editie revizuita si actualizata de Nicolas Pelham.
Cartea lui Peter Mansfield este unanim considerata una dintre cele mai autorizate sinteze de istorie a Orientului Mijlociu. Autorul, diplomat, apoi jurnalist, a petrecut multi ani in aceasta tumultuoasa zona a lumii in care, de milenii, musulmanii, crestinii si israelitii isi disputa stapanirea unor teritorii in mare parte aride, dar esentiale pentru identitatea lor culturala si religioasa.
Avand privilegiul de a cunoaste direct puternicele framantari ale unei lumi atat de diferite de Europa, autorul a avut si mijloacele de a elabora pentru publicul occidental un ghid de intelegere a complicatei istorii a regiunii. Rezultatul este o istorie admirabil alcatuita, surprinzator de limpede, care incepe cu vremurile biblice si care devine alerta, luxurianta si bogata in observatii economice, sociale si culturale odata cu expeditia pornita in 1798 de Napoleon in Egipt si in Siria. Vom vedea cum, in doua sute de ani, din vechile provincii ale Imperiului Otoman s-au ridicat statele care nici astazi nu si-au gasit linistea si configuratia definitive, osciland intre traditia islamica si modernitatea occidentala. Vom descoperi radacinile fundamentalismului islamic si efectele sale in Israel, in lumea araba si mai ales in Siria, odata cu izbucnirea razboiului civil in 2011.
O postfata semnata de Valentin Naumescu, specialist in relatii internationale, completeaza capitolele cu care Nicolas Pelham a adus la zi volumul, oferind informatii si explicatii despre infricosatoarea entitate careia in fiecare zi emisiunile de stiri ii spun, pur si simplu, Statul Islamic.
„Volumul de fata aduce celor interesati de trecutul Orientului Mijlociu o perspectiva echilibrata, dar nu lipsita de optica britanica, substantiala, dar nu abundand in detalii, riguros fundamentata, dar nu fara o doza de intuitie relaxata asupra proceselor politice ale regiunii. Este cu adevarat nevoie de o capacitate de sinteza ridicata, de un acut simt al esentialului si de o concizie a naratiunii de tip jurnalistic pentru a acoperi in aproximativ cinci sute de pagini o poveste atat de densa si atat de bogata in evenimente relevante.“ - Valentin NAUMESCU
„Cea mai buna privire de ansamblu asupra evenimentelor politice, rivalitatilor regionale si aspectelor economice din lumea araba contemporana.“ - The Washington Post Book World
Peter Mansfield (1928–1996) s-a nascut in India, la Ranchi. A facut studii la Winchester si la Cambridge. In 1955 a intrat in Foreign Office si a plecat in Liban pentru a urma cursuri de limba araba la Middle East Centre for Arabic Studies.
In 1956, in urma crizei Suezului, a demisionat din Foreign Office, dar a ramas la Beirut in calitate de jurnalist specializat pe probleme politice si economice. A editat periodicul Middle East Forum si a fost corespondentul unor publicatii importante precum Financial Times, The Economist, The Guardian, The Indian Express.
Intre 1961 si 1967 a fost corespondentul la Cairo al ziarului Sunday Times. Dupa 1967, a lucrat la Londra, dar a vizitat de multe ori Orientul Mijlociu si Africa de Nord, iar in anul universitar 1971–1972 a tinut un curs despre viata politica din tarile Orientului Mijlociu la Willamette University, Oregon, SUA. A editat volumele The Middle East: A Political and Economic Survey si Who’s Who in the Arab World.
Este autorul volumelor Nasser’s Egypt, Nasser: A Biography, The British in Egypt, The Ottoman Empire and Its Successors, Kuwait: Vanguard of the Gulf si The Arabs – titluri de referinta in orice bibliogra?e a domeniului.