Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste

Andrei Plesu
Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste

Adauga la wishlist



Ca sa adaugi un produs la wishlist trebuie sa fii logat.
Login


Exista intrebarile „mari“ carora imi place sa le spun „rusesti“, caci fac substanta multor insomnii dostoievskiene: Ce este fericirea?, De ce exista raul?, Care e sensul vietii? Pentru astfel de intrebari, nu poti sa propui un raspuns geometric, ci o analogie, o metafora, un „ocolis“ transfigurator. E cea mai adecvata solutie. Singura. 

Mai multe detalii

37,14 lei

320

2012

humanitas.ro

978-973-50-3767-3

16 cm x 21 cm

cartonata

stoc epuizat

Bucuresti: 15,00 lei
Tara: 20,00 lei

Giftbooks utilizeaza serviciile de curierat DPD Romania


Notify me when available


Puteti beneficia de transport GRATUIT pentru orice comanda mai mare de 195 de lei!

Descriere

... si El le-a zis: Voua va este dat sa cunoasteti tainele imparatiei lui Dumnezeu, dar celor din afara toate li se fac in parabole. (Marcu)


Exista intrebari carora li se poate raspunde prompt si pertinent. De la cele ale experientei curente (Ce numar porti la pantofi?), pana la cele ale expertizei stiintifice (Ce este legea gravitatiei?).

 

Exista si intrebari, cele ale primei copilarii, care par simple, sau suprarealiste, dar al caror raspuns solicita mai curand talentul metafizic sau fantezia: De ce are mana cinci degete?, Cine a inventat somnul?

 

Exista, in sfarsit, intrebarile „mari“, intrebarile ultimative, carora imi place sa le spun „rusesti“, caci fac substanta multor insomnii dostoievskiene: Ce este fericirea?, De ce exista raul?, Care e sensul vietii? Pentru astfel de intrebari, nu poti sa propui un raspuns geometric, ci o analogie, o metafora, un „ocolis“ transfigurator. E cea mai adecvata solutie. Singura.

 

In loc sa spui, savant: „uite cum stau lucrurile!“, spui: „hai mai bine sa-ti spun o poveste“.in cartea de fata, va fi vorba despre povestile spuse de Iisus, in efortul Lui de a-i familiariza pe cei din jur cu metabolismul imparatiei Sale. Sarcina pe care si-o asuma e imposibila, asadar e pe masura divinitatii Sale: are de vorbit despre lucruri inevidente, are de oferit ajutor, fara sa cada in reteta si abuz doctrinar, si are de dat nu doar materie de reflectie, ci si motivatie de viata, suport existential. - Andrei Plesu)

  • Andrei Cimpoca | 14-03-2013

    Ca sincer admirator al domnului Plesu, trebuie totusi sa spun ca nu este nimic arogant in stiinta. Singurul adevar absolut cu care opereaza stiinta este ca nu exista adevaruri absolute. Totul este supus incercarii. Exista doua moduri de a privi lumea. Unul ar fi sa ai o carte de capatai, scrisa de oameni si revizuita de nustiu cate ori, bagata pe gat la o varsta mult prea frageda pentru a fi trecuta prin filtrul gandirii, care opereaza cu frici fundamentale, care te ameninta ca daca nu crezi vei fi torturat si ca nici moartea nu te poate scapa, si sa te bati cu pumnii in piept si sustii arogant ca este adevarul absolut, sau ultim cum spun musulmanii, si altul ar fi sa recunosti ca nu stii nimic si sa cercetezi. Eu unul nu m-as grabi sa primesc pilde de la un rabin stravechi folosit pe post de tap ispasitor pentru pacate pe care eu nu le-am comis dar de care sunt legat prin contractul nasterii, prin cordonul ombilical. Ce lucru urat sa spui copiilor tai, ca Dumnezeu ne-a facut bolnavi si apoi ne-a poruncit sa fim sanatosi. Ca ne facem vinovati pana si de fapte pe care nu noi le-am comis.
    Probabil ca o sa fiu injurat, mai ales de aceia care nu sunt multumiti cu faptul ca cred ei, pana cand nu cred si eu, pentru a le intari lor dubiile proprii in legatura cu un Dumnezeu cu care nu au luat contact, insa de care le e frica fie ca n-ar exista si isi irosesc vietile si mintile, fie ca daca exista si ei nu cred, au pierdut totul, asa cum spunea Pascal.
    Dar revenind la stiinta, n-ati vrea totusi sa cadeti in gratiile divine indoindu-va? Sa curaj sa recunosti ca s-ar putea sa te inchini fara sa vrei cui nu trebuie, ca acea carte e plina de neconcordante si ca a fost intocmita si redactata de niste institutii politice pentru a servi diverselor scopuri din acele perioade, e mult mai plauzibil. Credeti voi ca un Dumnezeu atotputernic, care a creat sute de miliarde de galaxii cu sute de miliarde de stele din posibil miliarde si miliarde de micro si macro universuri, in care noi nu suntem fizic nici macar o nota de subsol, are necazuri cu obiceiurile sexuale ale unei specii din increngatura primatelor, pe care a privit-o cel putin 100,000 de ani pana sa intervina acum 6000?
    Daca Dumnezeu exista, isi va face singur simtita prezenta. Nu are nevoie de acordul meu. Pana atunci, imi continui timpul limitat pe aceasta firava bila albastra, cercetand miracolele din jurul meu si lasand ceva semnificativ in urma, asa cum si domnul Andrei Plesu, fara niciun dubiu, a lasat in urma o legiune intreaga de tineri iluminati, inspirati de vorbele si de gandurile domniei sale.
  • bazil | 22-02-2013

    Biblia este fara indoiala cea mai importanta carte a omenirii dar nu pomeneste nici un cuvant despre ABSOLUTUL INEFABIL, NEMARGINIT SI INCOGNOSCIBIL IN ESENTA SA DIVINA.Omul ,in orgoliul sau nemarginit, se burica in fel si chip afirmand vrute si nevrute despre orice subiect ii trece printre urechi .Citita in cheie corecta "CARTEA CARTILOR" iti poate conferi multa cunoastere de ordin superior dar valul "tainei tainelor" nu poate fi ridicat decat cu mare delicatete ,de obicei intr-o singuratate asumata cu mult curaj ,de ce nu cu pntin noroc,iar trairile experimentate sunt intotdeauna de necomunicat altora fara a nu fi degradate .Doar atat va rog sa va-ntrebati{chiar si pe simpaticul domn PLESU}:DE CAND STIA DUMNEZEUL IN CARE VOI CREDETI CA II VA FI PARUT RAU CA LA CREAT PE OM? Nu va pripiti cu raspunsul,nu pentru ca ar fi greu de gasit ,ci pentru ca odata gasit va va mina intreaga cohorta de prejudecati care va conditionat mintea .Veti "exploda" desigur,dar doar asa veti putea straluci cu adevarat.
    P.S.LUI Stephan Hawkins i-au fost suficienti vreo 70 de ani.
  • Tara | 21-01-2013

    Nu desconsideră nimeni ştiinţa modernă, însă a apărut de multă vreme percepţia greşită conform căreia ar intra în contradicţie cu viaţa spirituală şi mai precis creştină. Nimic mai fals.

    Cât despre întrebările 'De ce Dumnezeu nu...', ele pot fi abordate prin lecturarea numeroaselor lucrări creştine şi mai specific ortodoxe, elaborate de persoane avizate, care cunosc şi interpretează corect astfel de paradigme. La fel cum am căuta răspuns pentru întrebarea „De ce cade mărul în jos şi nu în sus? Iar când totuşi o ia în sus, de ce se petrece asta?".

    Părerea mea este că nu ştiinţa, ci oamenii şi iubirea fac lumea mai bună. Ştiinţa este o unealtă ca oricare alta, poate fi folosită pentru bine, dar şi pentru rău. iar istoria are suficiente exemple negative. Aşa că este ceea ce este, numai reper moral nu.
  • George | 15-01-2013

    Cartea lui Plesu este minunata dar asta nu inseamna ca stiinta nu trebuie sa ne calauzeasca in demersurile de descoperire si manevrare a fenomenelor pentru a face viata mai usoara si a o putea directiona in folosul nostru. O fi existand divinitatea dar dece dumnezeu nu ajuta copii nevinovati care se imbolnavesc de boli incurabile la varste fragede? Tot datorita stiintei acestia si nu numai ei pot fi salvati. Ca nu putem raspunde la toate intrebarile ce se ridica asupra tuturor proceselor complexe din univers se datoreaza dezvoltarii actualle limitate a stiintelor tratate unitar cu ajutorul matematicii, fizicii, chimiei si biologiei a caror concepte sunt de mare cuprindere si in acelas timp foarte abstracte. Aceste stiinte nu sunt accesibile decat dupa o munca insotita de eforturi intelectuale foarte mari. Cei dibaci in a aiuri lumea nu au nici-o treaba cu stiinta moderna pe care o subapreciaza, pentru ca asa isi creeaza o existenta confortabila, fara a considera cat de mici de fapt sunt. Stiinta este cea care face lumea mai buna, mai aproape de idealurile existentei noastre.
  • tara | 14-01-2013

    Ar fi destul de amuzante (dacă n-ar fi mai degrabă triste) reacţiile celor care se cred ai ştiinţei (mai precis, ai ştiinţei iluministe, mutilată de marxism şi captialism egalmente), în contextul în care dacă ar cunoaşte-o cu adevărat în ansamblu, ar şti cu siguranţă că aceasta nu poate niciodată demonstra cu certitudine inexistenţa unui fenomen, concept sau ansamblu (deci nici a divinităţii). Cu excepţia cazului în care o aplatizezi şi o adaptezi la gândirea binară, atât de adorată de oamenii ajunşi să se considere 'normali' şi foarte dornici să se restrângă de la condiţia plenară la nişte vietăţi speriate care-şi găsesc liniştea în cătuşa normelor pe care le găsesc confortabile.

    Cât despre carte, un efort lăudabil şi bine primit. Adevărat că într-o societate plină de oameni , trebuie să ai un influx mare de curaj şi tact pentru a trata delicat şi cald asemenea subiecte!
  • Manu | 10-01-2013

    Isus, spre marea surpriza a multora, este doar o arma pentru Dzeu. Avea nevoie de Isus pentru a-si duce mai departe planurile de a subjuga (sufleteste) tot ce poate, cat mai mult. Sunt satul de povesti de astea de adormit copiii.
  • urbanie | 09-01-2013

    Tare mi-e drag domnul Plesu si-l citesc cu fervoare. Dar cand e vorba de ingeri, biserica si Dumnezeu - il prefer pe Stephan Hawkins (tocmai am terminat "Marele plan", unde orice om normal gaseste niste explicatii care stau mult mai bine in picioare decat...numarul ingerilor care incap intr-un varf de ac)...
  • banu | 08-01-2013

    In ceeace priveste relatia dintre stiinta si Dumnezeu va recomand cartile a 3 savanti de renume.Francis S.Collins:"Limbajul lui Dumnezeu",John Polkinghorne:"Teologia in contextul stiintei" si Owen Gingerich:"Universul lui Dumnezeu".Pe mine m-a pus pe ganduri.La multi ani!
  • alex | 04-01-2013

    Eu prefer sa stiu si cum stau lucrurile si sa ascult si povesti, nu vad de unde atata frustrare, dragi concetateni ortodocsi cu studii filologice superioare. Pana una alta stiinta face prin metode verificabile (sic!) universul sa para din ce in ce mai interesant iar cosmologia moderna este cu siguranta mai apropiata de "adevar" decat metaforele biblice. Restul e cultura dar nu in mod obligatoriu si "adevar".
  • un cititor | 02-01-2013

    Un bun prilej pentru a intelege cat de pretioasa este VIATA.
    Va multumesc.
  • susan sergiu adrian | 25-12-2012

    sigmund freud este isus cristos care este mama si tatal meu
  • ARK | 24-12-2012

    Cred ca in ziua de azi oamenii nu mai stiu sa parafrazeze, in sensul ca stiinta i-a mintit pur si simplu pe oameni, cum ca, odata cu insusirea ei (prin formarea de specialisti in Universitati, centre de cercetare, s.a.m.d.), omul va gasi raspuns la tot ce-l inconjoara, resemnat insa (si multumit) cu ideea ca nu va cunoaste totul niciodata. Nici nu trebuie sa le stim pe toate, chiar daca, prin absurd, sa zicem ca ar fi fost posibil. Dar cred ca bariera de a nu le stii pe toate din Univers nu mai trezeste curiozitatea niciunui meltean de doua mii doisprezece, era noastra, sa apeleze la metafore ca sa interpreteze ce vede pe cer, ce boala ascunde plictisul sau sau migrena de dimineata, prin cai filozofice, mai literare sau mai neliterare, prin metode care au format, pe timpul preistoriei, mitologia. Azi, in concluzie, traim in vremuri in care oamenii limitati ne ofera direct raspunsuri fara sa punem intrebarile, de aceea nu mai suntem acei curiosi care au creat curente filosofice, curente literare, artistice, s.a.m.d.
  • VASI | 22-12-2012

    Cred ca e o adevarata provocare sa incerci sa vorbesti despre Isus.E greu,dvs.spuneati ca sarcina pe care si-A asumat-o era imposibila,e aproape imposibil sa patrunzi spiritul celor spuse de EL daca crezi ca acestea au fost povesti.
    In rest felicitari pentru subiectul si abordarea dvs!
  • George | 19-12-2012

    Cand nu exista inca un raspuns precis inseamna ca stiinta la momentul respectiv nu a ajuns sa fie suficienta pentru a da raspunsul. Stiinta insa se dezvolta continuu, in momentul de fata capatand un caracter unitar, ceea ce indica obtinerea raspunsurilor necesare adata cu trecerea timpului. Matematica, fizica, chimia si biologia se dezvolta impreuna, corelandu-se rezultatele cercetarii, asa incat sunt acum premise pentru explicarea celor mai multe procese complexe din natura.
  • adelina | 15-12-2012

    Raspuns ptr dl Plesu : Daca Dumnezeu este bun,de ce se intampla lucruri rele? Pentru ca daca ar opri raul,nici eu ,nici tu,n-am mai fi in viata...-VODDIE BAUCHAM
  • ST | 14-12-2012

    Cu respect : De ce lipsesc parabolele bogatilor ?
    Multumesc
  • Angela | 14-12-2012

    Am cumparat cartea d-lui Plesu si sunt nerabdatoare sa o citesc la gura sobei!

    Sa-i multumim Domnului ca avem un Andrei Plesu!

    Sarbatori fericite!
  • bogdan b | 11-12-2012

    stimată doamnă ligia pop, cred că andrei pleşu reprezintă - pe undeva- mai mult decât a reuşit noica. sigur, au prins alte vremuri, iar pleşu a beneficiat şi de temelia, şi de unele dintre ideile lui noica. dar asta nu-i diminuează cu nimic meritele.
  • iulia | 10-12-2012

    Sper ca inspiratia divina sa-l calauzeasca in continuare pe dl. Plesu, pentru a ne putea delecta pe mai departe sufletele cu minunatiile cu care ne-a obisnuit.
    Va multumim mult.
  • Ion | 09-12-2012

    In intunericul ingrijorator in care se zbate Romania exista citeva raze luminoase care fac sa se intrevada SPERANTA:Plesu , Liiceanu , H.R. Patapievici, Blandiana , Romulus Rusan, Lucian Boia.
  • DanDaniel | 08-12-2012

    Ce bine Dle Plesu, ce bine ca ati scris! Prindem curaj sa traim intr-o lume din ce in ce mai obositoare.
  • Ligia Pop | 04-12-2012

    La Paltinis intr'o zi din 1977,dl.Noica ii raspundea ca dansul "nu-l poate asuma cutural pe Iisus Christos" Astazi,urmasul sau intru spiritualitate s-a impovarat cu acesta menire -infaptuitor pe masura lucrarii !
    de la o cititoare recunoscatore
  • vali | 02-12-2012

    Adevarat cadou de sarbatori,multumim.
  • zoe | 02-12-2012

    Multumim dle Plesu.

Parerea ta

CAPTCHA Image   Reload Image

*



Noutati (100)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Editii de colectie. Carti cu autograful autorului (95)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Parenting (63)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oameni de stiinta si Sarlatani (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oamenii care au condus lumea (39)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Cum sa faci primul milion! (53)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Misterele creierului (41)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti pentru copii (87)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti cadou pentru adolescenti aventurosi (14+ ani) (26)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Viata la birou (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Good Life (45)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro