Cărți cu autor: Dalai Lama

Sanctitatea Sa Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama („Mare-Lama"), conducatorul spiritual al Tibetului (si, pana in martie 2011, seful in exil al acestuia), s-a nascut la 6 iulie 1935, in Tibet, ca fiu al unei familii de agricultori. La doi ani, a fost recunoscut drept reincarnarea celui de-al XIII-lea Dalai Lama.


 


Si-a inceput educatia monastica la sase ani si si-a absolvit studiile la douazeci si trei de ani, cu cel mai inalt calificativ. In 1950, dupa invadarea, in 1949, de catre chinezi a Tibetului, a fost chemat sa-si asume puterea politica. In 1954, poarta la Beijing convorbiri de pace cu autoritatile chineze.


 


In 1959, in urma reprimarii brutale a rascoalei nationale tibetane de la Lhasa, Sanctitatea Sa e constransa sa plece in exil. De atunci, traieste in nordul Indiei, la Dharamsala, sediul politic al administratiei tibetane din exil.


 


In 1959, 1961 si 1965, la apelul sau personal, Adunarea Generala a ONU a adoptat trei rezolutii in problema Tibetului. in 1963, Sanctitatea Sa a prezentat un proiect de constitutie democratica pentru Tibet (Carta tibetanilor din exil, care consfinteste libertatea de exprimare, libertatea credintei, de intrunire si de miscare).


 


In 1992, si-a facut cunoscuta viziunea privind viitorul Tibet liber. In septembrie 1987, a propus in fata Congresului Statelor Unite ale Americii un plan de pace pentru Tibet (ramas fara raspuns din partea autoritatilor chineze).


 


In iunie 1988, a prezentat in fata Parlamentului European propunerea inceperii de tratative intre chinezi si tibetani, care sa aiba drept scop crearea unei entitati politice democratice autonome, legate de R. P. Chineza prin politica externa si cea de aparare comuna. Sanctitatea Sa Dalai Lama este un om al pacii.


 


In 1989, a primit, pentru lupta sa nonviolenta de eliberare a Tibetului, Premiul Nobel pentru Pace. A fost, de asemenea, cel dintai laureat al aceluiasi premiu pentru grija manifestata fata de problemele mondiale ale mediului. A facut calatorii in peste 60 de tari de pe cele sase continente, s-a intalnit cu presedintii, prim-ministrii si capetele incoronate ale marilor natiuni ale lumii si a purtat dialoguri cu conducatorii diferitelor religii si cu mari oameni de stiinta.


 


Incepand cu 1959, a primit peste optzeci de importante distinctii, premii si doctorate onorifice, drept recunoastere a mesajului sau de pace, nonviolenta si intelegere interreligioasa. Este autorul a peste saptezeci de carti, printre care: The Art of Happiness, Ethics for the New Millennium, The Art of Happiness at Work, Violence and Compassion: Dialogues on Life Today.

Citeste mai mult

Produsele 1-8 din 8 care corespund optiunilor de filtrare