Cărți cu autor: Ion Mihai Pacepa

Ion Mihai Pacepa (n. 28 oct. 1928), ale carui cursuri („Spionajul tehnico-stiintific") si articole („Propaganda Redux", The Wall Street Journal, 2007) au devenit obiect de studiu in scolile fortelor armate ale SUA, si-a inceput cariera militara in Romania.


 


In 1951, dupa ce a absolvit Facultatea de Chimie Industriala, a fost incadrat ca locotenent in Securitate; dupa patru ani a ajuns sef de serviciu la Directia a IV-a de contraspionaj, iar din ianuarie 1956, sef al rezidentei de spionaj din RFG. A fost prim-adjunct al directorului DIE intre anii 1966 si 1972.


 


A fost numit consilierul lui Ceausescu pentru securitate si dezvoltare tehnologica, functie pe care a detinut-o din 1972 pana in iulie 1978. In acelasi timp, a fost secretar de stat la Ministerul de Interne – Consiliul Securitatii Statului. In august 1974, a fost avansat la gradul de general-locotenent.


 


In iulie 1978, aflandu-se in Germania Federala, Ion Mihai Pacepa a solicitat azil politic presedintelui SUA Jimmy Carter, iar la 28 iulie un avion militar american l-a adus la Washington. La acea data, era sef al Casei Prezidentiale a Romaniei. A fost si continua sa fie cel mai inalt oficial din blocul sovietic care a cerut azil politic intr-o tara NATO.


 


In urmatorii zece ani, generalul Pacepa a colaborat cu guvernul SUA in diferite operatiuni impotriva serviciilor de spionaj ale blocului sovietic. Autoritatile americane au apreciat – intr-o scrisoare publica – activitatea sa din aceasta perioada ca fiind „o unica si importanta contributie adusa Statelor Unite".


 


In noiembrie 1987, generalul Pacepa a publicat in SUA Orizonturi rosii, prima carte occidentala care a descris viata la curtea unui dictator comunist si pe care Editura Humanitas a republicat-o, intr-o editie imbogatita cu noi dezvaluiri, in 2010. In 1993, a publicat Mostenirea Kremlinului, iar in 1999 trilogia Cartea Neagra a Securitatii.


 


In 2007 a aparut in SUA, tot sub semnatura sa, Programmed to Kill: Lee Harvey Oswald, the Soviet KGB and the Kennedy Assassination. Generalul Pacepa publica frecvent in ziare si saptamanale occidentale, precum The Wall Street Journal, The Washington Times, The Los Angeles Times, National Review, The American Spectator, L'Express. In iunie 2009 a publicat, la Editura Humanitas, o carte de confesiuni, Fata in fata cu generalul Ion Mihai Pacepa, rezultat al primului interviu pe care l-a acordat, dupa 31 de ani, unui jurnalist roman (Lucia Hossu Longin).


 


Ultima sa carte, Disinformation, aparuta in 2013, a facut senzatie in Statele Unite ale Americii.

Citeste mai mult

Produsele 1-1 din 1 care corespund optiunilor de filtrare