Cărți cu autor: Liu Zhenyun

Liu Zhenyun, unul dintre cei mai apreciati scriitori chinezi contemporani, s-a nascut in 1958 in judetul Yanjin, Provincia Henan.


 


La 14 ani a intrat in armata, asemenea multor tineri din generatia sa, care considerau ca astfel se puteau rupe de lumea rurala.


 


La 20 de ani, dupa incheierea Revolutiei Culturale, a fost admis la Facultatea de Limba si Literatura Chineza a prestigioasei Pekin University. Odata cu absolvirea facultatii, a inceput sa lucreze ca reporter.


 


A debutat cu proza scurta in revista Literatura Poporului, iar in 1989 a publicat primul volum de nuvele, Orasul Tapu (Tapu), care s-a bucurat de succes. Au urmat 13 romane, dintre care cele mai cunoscute sunt: Satul natal si lumea larga (Guxiang tianxi huanghua, 1991), Pene de gaina peste tot, pe pamant (Yi di jimao, 1992), Telefonul mobil (Shouji, 2003), O vorba cat o mie de vorbe (Yi ju ding yi wan ju, 2009), Amintirea anului 1942 (Wengu yi jiu si er, 2012), Nu mi-am omorat barbatul (Wo bu shi Pan Jinlian, 2013; Humanitas Fiction, 2019).


 


Cel mai recent roman, Epoca mancatorilor de pepeni (Chi gua shidai de er nü men), i-a aparut in 2017. Multe dintre cartile sale au stat la baza unor seriale TV sau au fost adaptate pentru marele ecran. Nu mi-am omorat barbatul a fost ecranizat cu titlul I Am Not Pan Jinlian / I Am Not Madame Bovary, in regia celebrului Feng Xiaogang, si a primit in 2017 Marele Premiu al Festivalului International de Film de la San Sebastián.
Romanele lui Liu Zhenyun sunt traduse in 30 de limbi si insumeaza tiraje totale de peste cincisprezece milioane de exemplare; Nu mi-am omorat barbatul a ajuns, numai in China, la aproape doua milioane de exemplare tiparite. Scriitorul a fost rasplatit in 2011 cu Premiul Mao Dun, cel mai prestigios premiu literar chinez, iar in 2018 a primit distinctia franceza Chevalier de lʼOrdre des Arts et des Lettres.

Citeste mai mult

Produsele 1-1 din 1 care corespund optiunilor de filtrare