Putin si putinismul

Françoise Thom
Putin si putinismul

Adauga la wishlist



Ca sa adaugi un produs la wishlist trebuie sa fii logat.
Login


Cum sa definim regimul putinist? Este oare vorba de un autoritarism camuflat sub aparente democratice? Sau avem de-a face cu o forma deghizata de autocratie care se inscrie in continuitatea istoriei ruse? Ne aflam mai degraba in fata unei oligarhii mafiote care nu vrea decat sa se imbogateasca? In ce fel si-a pus KGB-ul amprenta asupra Rusiei de astazi?

Mai multe detalii

25,71 lei

176

2020

humanitas.ro

978-973-50-6989-6

13 cm x 20 cm

simpla

stoc epuizat

Bucuresti: 15,00 lei
Tara: 20,00 lei

Giftbooks utilizeaza serviciile de curierat DPD Romania


Notify me when available


Puteti beneficia de transport GRATUIT pentru orice comanda mai mare de 195 de lei!

Descriere

Cum sa definim regimul putinist? Este oare vorba de un autoritarism camuflat sub aparente democratice? Sau avem de-a face cu o forma deghizata de autocratie care se inscrie in continuitatea istoriei ruse? Ne aflam mai degraba in fata unei oligarhii mafiote care nu vrea decat sa se imbogateasca? In ce fel si-a pus KGB-ul amprenta asupra Rusiei de astazi? Oare regimul lui Putin se poate identifica in intregime cu stapanul de la Kremlin? Ii va supravietui? Care sunt rezervele sale de stabilitate? Din ce cauza opozitia rusa da sentimentul ca e slaba si dezbinata in fata unui regim ale carui esecuri sunt tot mai flagrante?

 

Françoise Thom —una dintre cele mai cunoscute specialiste in istoria Uniunii Sovietice si a Rusiei postcomuniste — analizeaza politica externa a Rusiei pe baza evolutiilor din politica sa interna. Astfel apare paradoxul acestei tari: afirmarea unei „civilizatii ruse“ care intoarce spatele Occidentului ascunde pasiunea nihilista a Kremlinului si influenta ei nefasta in Rusia si in lume.

 

„Potrivit lui Françoise Thom, Rusia postsovietica este structurata, ca in timpul tarilor, de un vast „imperiu“ teritorial controlat de o putere centralizatoare si abuziva, care confisca arbitrar si sistematic… bogatiile acestei tari enorme, in beneficiul unei oligarhii supuse unui clan si conducatorului sau, Vladimir Putin.“ — Esprit

 

„Trei obstacole fundamentale stau in calea intelegerii fenomenului putinist. Primul tine de perceperea gresita a postcomunismului rus in termeni de «tranzitie»; ne concentram asupra presupusului punct terminus (democratia liberala), fara sa ne intrebam daca substratul social permite o astfel de evolutie. A doua eroare de perspectiva e sa credem ca fenomenul putinist coincide cronologic cu venirea la putere a lui Putin in 1999‒2000 si ca sistemul putinist reprezinta antiteza regimului lui Boris Eltin, cand de fapt bazele acestui sistem sunt puse inca din 1992‒1993, iar radacinile lui sunt cu mult mai vechi. A treia greseala este sa ne imaginam ca acest regim e specific rusesc, in timp ce el s-a nascut prin conectarea societatii postcomuniste arhaice la tendinte cat se poate de recente si foarte putin intelese, care actioneaza in societatile noastre occidentale postmoderne. Tocmai aceasta originalitate a fenomenului putinist il face greu de definit.“ — FRANÇOISE THOM


Françoise Thom, stralucita eleva a lui Alain Besançon si fiica matematicianului René Thom, autorul teoriei catastrofelor, a fost de foarte tanara perfect pregatita pentru sovietologie. Agrégée de rusa, a cunoscut direct „socialismul real“, prin lungi stagii la Moscova (un an la universitate, trei ani la Editura MIR) si nenumarate calatorii in tot fostul imperiu.

 

Françoise Thom s-a impus astfel printre autoritatile mondiale din domeniul studiilor ruse si sovietice, numarandu-se, alaturi de mentorul ei, printre rarii occidentali care au inteles misterele ascensiunii lui Gorbaciov si ale prabusirii comunismului de stat. A predat in invatamantul secundar, apoi la Université de Paris X – Nanterre, inainte de a-si incepe cariera la Sorbona, unde se ocupa de istorie contemporana, cu accent pe istoria relatiilor internationale si a razboiului rece.

 

A debutat cu o carte despre derivele sovietizante ale invatamantului francez (L'ecole des barbares, Julliard, Paris, 1985, in colaborare cu Isabelle Stal). La langue de bois (Julliard, Paris, 1987) este o versiune prescurtata a tezei sale de doctorat, pregatita sub indrumarea lui Alain Besançon. S-a impus cu Le moment Gorbatchev (Hachette/Pluriel, Paris, 1989; editie adusa la zi, 1991), lucrare exceptional documentata si lipsita de iluzii (poate de aceea autoarea a fost concediata de criptocomunistul director al Institutului de Polemologie la care lucra). Alte scrieri: Les Fins du communisme (1994; trad. rom. 1996), Beria: Le Janus du Kremlin (2013), Géopolitique de la Russie (2016, in colaborare cu Jean‑Sylvestre Mongrenier).

Nici un comentariu momentan. Fii tu primul care comenteaza.

Parerea ta

CAPTCHA Image   Reload Image

*



Noutati (100)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Editii de colectie. Carti cu autograful autorului (95)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Parenting (63)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oameni de stiinta si Sarlatani (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oamenii care au condus lumea (39)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Cum sa faci primul milion! (53)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Misterele creierului (41)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti pentru copii (87)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti cadou pentru adolescenti aventurosi (14+ ani) (26)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Viata la birou (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Good Life (45)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro