Patimiri si iluminari din captivitatea sovietica

Radu Marculescu
Patimiri si iluminari din captivitatea sovietica

Adauga la wishlistCa sa adaugi un produs la wishlist trebuie sa fii logat.
Login


O carte cutremuratoare despre experienta prizonieratului in URSS. Supravietuitor – poate ultimul – al unei batalii decisive pentru al Doilea Razboi Mondial, martor direct al Istoriei si totodata al unor istorii din viata ofiterilor romani si de alte natii in lagarele sovietice – istorii de oroare, dar si eroice sau pur si simplu emotionante – aceasta este puvestea lui Radu Marculescu.

Mai multe detalii

52,38 lei

672

2014

humanitas.ro

978-973-50-4357-5

13 cm x 20 cm

simpla

stoc epuizat

Bucuresti: 15,00 lei
Tara: 20,00 lei

Giftbooks utilizeaza serviciile de curierat DPD Romania


Notify me when available


Puteti beneficia de transport GRATUIT pentru orice comanda mai mare de 195 de lei!

Descriere

Dupa 1989, Radu Marculescu si-a impartasit in pagini memorialistice experienta prizonieratului in URSS. Supravietuitor – poate ultimul – al unei batalii decisive pentru al Doilea Razboi Mondial, martor direct al Istoriei si totodata al unor istorii din viata ofiterilor romani si de alte natii in lagarele sovietice – istorii de oroare, dar si eroice sau pur si simplu emotionante –, Radu Marculescu a scris o carte remarcata la aparitia primei editii, in 2000, de Monica Lovinescu si distinsa de Fundatia Culturala Magazin istoric cu Premiul „Dimitrie Onciul“.


Editia Humanitas este cea de a treia a acestei carti care, in 2008, a fost tradusa si in germana.

 

„De-a lungul [precedentului deceniu] ne-au fost puse la dispozitie marturiile prin care vom putea reconstitui, cand va sosi vremea aducerii-aminte, jumatatea de secol ce pare a ne fi desfigurat pe fiecare in parte si pe toti impreuna. Ramasesera insa zone de umbra staruitoare. Una dintre ele este redata acum istoriei cu o marturie de o valoare indiscutabila prin calitatea nu doar umana, ci si intelectuala [a autorului]. Patimiri si iluminari din captivitatea sovietica reprezinta, dupa stiinta noastra, primul document de o atare amploare asupra soldatilor si ofiterilor romani prizonieri de razboi in Uniunea Sovietica. Pe langa talent (deoarece are si talent literar), tinuta, demnitate, curaj, Radu Marculescu are si o memorie stapana pe timp. Gratie ei, zeci si zeci de nume pierdute in anonimat redevin acum ceea ce au fost: personaje istorice. Iti vine sa crezi ca autorul-martor a uitat sa imbatraneasca tocmai pentru a ne propune drept modele pe acesti oameni care, in conditii de o extrema vitregie, au «invatat sa-si iubeasca» semenii. Si asta unde? Intr-un sistem represiv ca Gulagul, intemeiat pe ura, tradare, delatiune!“ - Monica LOVINESCU, Romania literara, 11 aprilie 2001


„O carte care m-a zguduit profund.“ - Mircea CARP, Memoria nr. 57, 2006


Radu Marculescu (1915–2011) a urmat liceul Spiru Haret din Bucuresti, in a carui revista, Vlastarul, i-au fost publicate primele incercari literare, si si-a incheiat studiile universitare in 1938 cu o licenta in litere si filozofie. Intre 1939 si 1942 a predat limba romana la liceele Gheorghe Lazar si Aurel Vlaicu din capitala; in acelasi interval a publicat in periodice eseuri filozofice, studii literare si traduceri din lirica franceza. Mobilizat pe front, ia parte, ca ofiter in Armata Regala Romana, la razboiul antisovietic; in 1942, in urma bataliei de la Cotul Donului, e luat prizonier.

 

Ca represalii pentru participarea sa activa la rezistenta din lagarele URSS a ofiterilor romani impotriva prozelitismului ideologic si politic al puterii sovietice, va fi eliberat abia in 1951, dupa noua ani de dure incercari.

 

Intre 1959 si 1964 are parte de o noua detentie, de asta data in spatiul concentrationar autohton, la Periprava, in urma unui simulacru de proces avand drept capete de acuzare trei poeme pe care le scrisese, socotite subversive.

 

Inainte de detentie isi gaseste de lucru in constructii; dupa eliberare, lucreaza ca pictor de biserici. Atat intre cele doua detentii, cat si dupa 1964, este marginalizat si nu poate publica nimic.

Nici un comentariu momentan. Fii tu primul care comenteaza.

Parerea ta

CAPTCHA Image   Reload Image

*Noutati (100)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Editii de colectie. Carti cu autograful autorului (95)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Parenting (63)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oameni de stiinta si Sarlatani (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oamenii care au condus lumea (39)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Cum sa faci primul milion! (53)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Misterele creierului (41)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti pentru copii (87)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti cadou pentru adolescenti aventurosi (14+ ani) (26)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Viata la birou (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Good Life (45)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro