In mainile Domnului. Insemnari personale, 1962–2003

Papa Ioan Paul II
In mainile Domnului. Insemnari personale, 1962–2003

Adauga la wishlist



Ca sa adaugi un produs la wishlist trebuie sa fii logat.
Login


Timp de mai bine de patruzeci de ani (1962–2003), Karol Wojtyla, episcop al Cracoviei, devenit apoi primul papa polonez din istorie si, dupa moarte, sfant al Bisericii Catolice, si-a consemnat in doua agende principalele momente ale zilelor de reculegere, rugaciunile, lecturile, meditatiile profunde, emotionante si framantarile fata de problemele intregii lumi.

Mai multe detalii

65,71 lei

608

2015

humanitas.ro

978-973-50-4800-6

14 cm x 21 cm

cartonata

stoc epuizat

Bucuresti: 15,00 lei
Tara: 20,00 lei

Giftbooks utilizeaza serviciile de curierat DPD Romania


Notify me when available


Puteti beneficia de transport GRATUIT pentru orice comanda mai mare de 195 de lei!

Descriere

Timp de mai bine de patruzeci de ani (1962–2003), Karol Wojtyla, episcop al Cracoviei, devenit apoi primul papa polonez din istorie si, dupa moarte, sfant al Bisericii Catolice, si-a consemnat in doua agende principalele momente ale zilelor de reculegere, rugaciunile, lecturile, meditatiile profunde, emotionante si framantarile care reflecta grija fata de cei apropiati, fata de institutia care i-a fost incredintata – Biserica – si fata de problemele intregii lumi.


De la prima afirmatie categorica „Sunt intru totul in mainile Domnului“ pana la reflectia „S-a implinit timpul“ si la cel din urma „Deo gratias“, il insotim pe Karol Wojtyla – Ioan Paul II de-a lungul unei cai spirituale impresionante, calea vietii si slujirii sale. Deopotriva scoala teologica si scoala a dragostei, acest extraordinar document ne dezvaluie taina sufletului unuia dintre cei mai iubiti oameni ai zilelor noastre si un loc spiritual aparte in care ceea ce este omenesc si ceea ce este dumnezeiesc se imbina in dimensiunea sfinteniei.

 

„Vad in slujirea mea o cale de participare la lucrarea Mantuirii.“ - Karol Wojtyla, 12 august 1969

 

„Fie ca lectura insemnarilor personale ale Papei Ioan Paul II sa ne ajute pe toti sa descoperim profunzimea spirituala a omului secolului XXI si sa ne duca la o si mai mare iubire pentru Dumnezeu si pentru semeni.“ - Card. Stanislaw Dziwisz, mitropolitul Cracoviei

 

„Cu toate ca Isus nu s-a numit pe Sine preot, a dezvaluit pana la capat sensul preotiei si, inainte de orice, profilul «preotesc» al existentei umane. Preotia este inscrisa in lume si in om ca poli ai existentei profund legati. In preotie, creatia se exprima in stricta dependenta fata de Creator, dar in acelasi timp raportata la Creator si orientata catre El. Omul este capabil de aceasta raportare si orientare deoarece a fost instituit «stapan» al creatiei. De asemenea, a fost daruit cu stapanirea de sine. Si de aceea, ca stapan al creatiei si stapan al sau, se poate oferi pe sine: dar din intreaga creatie si, inainte de orice, din sine insusi. In acest sens, preotia este o sinteza deosebita a existentei create, care se exprima si se articuleaza in om si prin om in deplinatatea sensului ei. Preotia se naste din dragoste si aprofundeaza dragostea ca liant al creaturilor si liant intre creaturi si Creator.“

 

Papa Ioan Paul II, devenit, in 1978, PAPA IOAN PAUL II, s-a nascut la 18 mai 1920 la Wadowice (in apropiere de Cracovia). A fost cel mai mic dintre copiii lui Karol Wojtyla si ai Emiliei Kaczorowska. Dupa absolvirea liceului Marcin Wadowita, in 1934, s-a inscris la Universitatea Jagiellona din Cracovia si la o scoala de teatru.

 

In 1939, cand nazistii au inchis universitatea, si-a intrerupt studiile si, pentru a nu fi deportat in Germania, a inceput sa lucreze, intai intr-o cariera de piatra, iar apoi la fabrica de produse chimice Solvay. In 1942, a frecventat clandestin seminarul din Cracovia. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si-a continuat studiile la Facultatea de Teologie a Universitatii Jagiellone. A fost hirotonit preot in Cracovia, la 1 noiembrie 1946, si a slujit in mai multe parohii din oras. A obtinut doctoratul in teologie in 1948, cu o teza despre lucrarile Sf. Ioan al Crucii.

 

Apoi a devenit profesor de teologie morala si de etica sociala la seminarul major din Cracovia si la Facultatea de Teologie din Lublin. La 4 iulie 1958 Papa Pius XII l-a numit episcop titular de Ombi si auxiliar de Cracovia. Pe 13 ianuarie 1964 a fost numit arhiepiscop de Cracovia de catre Papa Paul VI, care l-a creat cardinal pe 26 iunie 1967.

 

A avut o importanta contributie la Conciliul Vatican II (1962–1965). A fost ales papa in Conclavul din 16 octombrie 1978 – al 263-lea succesor al Sfantului Petru si primul papa de alta origine decat cea italiana de la Papa Adrian VI (1522). Cifrele legate de pontificatul Papei Ioan Paul II (de aproape 27 de ani, unul dintre cele mai lungi din istoria Bisericii) sunt impresionante: vizite la aproape toate parohiile Romei si sute de vizite pastorale in Italia si in intreaga lume, intalniri cu zeci de milioane de pelerini, sute de audiente si intalniri cu sefi de stat si de guvern in timpul vizitelor oficiale.

 

A initiat mai multe proiecte: Zilele Mondiale ale Tineretului, Intalnirile Mondiale ale Familiilor, intalniri de rugaciune pentru pace cu reprezentantii altor religii, Marele Jubileu al Anului 2000 (la care au participat peste 8 milioane de pelerini), Anul Rascumpararii, Anul Marian si Anul Euharistic. A acordat o mare importanta canonizarilor si beatificarilor, pentru ca exemplele sfintilor si fericitilor sa le fie de folos contemporanilor sai.

 

A emis numeroase documente apostolice (enciclice, exortatii, constitutii si scrisori), a promulgat Catehismul Bisericii Catolice, a modificat Codurile de Drept Canonic rasaritean si apusean si a reorganizat Curia Romana. A publicat cinci carti: Trecand pragul sperantei (1994), Dar si mister, la a 50-a aniversare a hirotonirii mele (1996), Tripticul roman (2003, meditatii poetice), Ridicati-va, sa mergem (2004) si Memorie si identitate (2005). A supravietuit unui atentat grav (13 mai 1981, Roma) si altor cateva incercari de atentat. A avut un rol important in caderea regimului comunist (nu numai in Polonia, ci in intreaga Europa) si o deosebita contributie spirituala in promovarea valorilor crestine, a tolerantei religioase, a daruirii misionare si a pacii. S-a stins din viata pe 2 aprilie 2005, in Duminica Milostivirii Divine. A fost beatificat de Papa Benedict XVI pe 1 mai 2011, iar pe 27 aprilie 2014 a fost trecut in randul sfintilor de Papa Francisc.

Nici un comentariu momentan. Fii tu primul care comenteaza.

Parerea ta

CAPTCHA Image   Reload Image

*



Noutati (100)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Editii de colectie. Carti cu autograful autorului (95)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Parenting (63)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oameni de stiinta si Sarlatani (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oamenii care au condus lumea (39)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Cum sa faci primul milion! (53)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Misterele creierului (41)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti pentru copii (87)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti cadou pentru adolescenti aventurosi (14+ ani) (26)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Viata la birou (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Good Life (45)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro