Cărți cu autor: Papa Ioan Paul II

Papa Ioan Paul II, devenit, in 1978, PAPA IOAN PAUL II, s-a nascut la 18 mai 1920 la Wadowice (in apropiere de Cracovia). A fost cel mai mic dintre copiii lui Karol Wojtyla si ai Emiliei Kaczorowska. Dupa absolvirea liceului Marcin Wadowita, in 1934, s-a inscris la Universitatea Jagiellona din Cracovia si la o scoala de teatru. In 1939, cand nazistii au inchis universitatea, si-a intrerupt studiile si, pentru a nu fi deportat in Germania, a inceput sa lucreze, intai intr-o cariera de piatra, iar apoi la fabrica de produse chimice Solvay. In 1942, a frecventat clandestin seminarul din Cracovia.




Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si-a continuat studiile la Facultatea de Teologie a Universitatii Jagiellone. A fost hirotonit preot in Cracovia, la 1 noiembrie 1946, si a slujit in mai multe parohii din oras. A obtinut doctoratul in teologie in 1948, cu o teza despre lucrarile Sf. Ioan al Crucii. Apoi a devenit profesor de teologie morala si de etica sociala la seminarul major din Cracovia si la Facultatea de Teologie din Lublin. La 4 iulie 1958 Papa Pius XII l-a numit episcop titular de Ombi si auxiliar de Cracovia. Pe 13 ianuarie 1964 a fost numit arhiepiscop de Cracovia de catre Papa Paul VI, care l-a creat cardinal pe 26 iunie 1967. A avut o importanta contributie la Conciliul Vatican II (1962–1965).




A fost ales papa in Conclavul din 16 octombrie 1978 – al 263-lea succesor al Sfantului Petru si primul papa de alta origine decat cea italiana de la Papa Adrian VI (1522). Cifrele legate de pontificatul Papei Ioan Paul II (de aproape 27 de ani, unul dintre cele mai lungi din istoria Bisericii) sunt impresionante: vizite la aproape toate parohiile Romei si sute de vizite pastorale in Italia si in intreaga lume, intalniri cu zeci de milioane de pelerini, sute de audiente si intalniri cu sefi de stat si de guvern in timpul vizitelor oficiale. A initiat mai multe proiecte: Zilele Mondiale ale Tineretului, Intalnirile Mondiale ale Familiilor, intalniri de rugaciune pentru pace cu reprezentantii altor religii, Marele Jubileu al Anului 2000 (la care au participat peste 8 milioane de pelerini), Anul Rascumpararii, Anul Marian si Anul Euharistic.




A acordat o mare importanta canonizarilor si beatificarilor, pentru ca exemplele sfintilor si fericitilor sa le fie de folos contemporanilor sai. A emis numeroase documente apostolice (enciclice, exortatii, constitutii si scrisori), a promulgat Catehismul Bisericii Catolice, a modificat Codurile de Drept Canonic rasaritean si apusean si a reorganizat Curia Romana. A publicat cinci carti: Trecand pragul sperantei (1994), Dar si mister, la a 50-a aniversare a hirotonirii mele (1996), Tripticul roman (2003, meditatii poetice), Ridicati-va, sa mergem (2004) si Memorie si identitate (2005). A supravietuit unui atentat grav (13 mai 1981, Roma) si altor cateva incercari de atentat. A avut un rol important in caderea regimului comunist (nu numai in Polonia, ci in intreaga Europa) si o deosebita contributie spirituala in promovarea valorilor crestine, a tolerantei religioase, a daruirii misionare si a pacii. S-a stins din viata pe 2 aprilie 2005, in Duminica Milostivirii Divine. A fost beatificat de Papa Benedict XVI pe 1 mai 2011, iar pe 27 aprilie 2014 a fost trecut in randul sfintilor de Papa Francisc.

Citeste mai mult

Produsele 1-1 din 1 care corespund optiunilor de filtrare