Descriere
Vedem peste tot exemple care ne arata cum mintea ne influenteaza corpul – plangem cand suntem tristi sau fericiti, ne inrosim cand simtim rusine, ne creste pulsul cand intalnim persoana de care suntem indragostiti. Dar ce se intampla daca acest tip de raspuns fizic normal la emotii nu mai functioneaza corespunzator?
Peste o treime din cei care consulta medicul de familie prezinta simptome care nu au o explicatie medicala, ci o cauza emotionala. Si cand se pune problema diagnosticului, „E doar in capul tau" e ultimul lucru pe care vrem sa-l auzim, si pe care medicii vor sa-l spuna.
Suzanne O'Sullivan ne permite sa exploram lumea bolilor psihosomatice, sa intalnim pacientii ei si sa le intelegem suferinta, sa privim in strafundurile conditiei umane, la secretele pe care toti suntem capabili sa le pastram fata de noi insine si sa creditam legatura intima si extraordinara care exista intre minte si corp.
Suzanne O'Sullivan este medic neurolog si face parte din echipele specializate in epilepsie din cadrul spitalului Royal London, al Spitalului National de Neurologie si al Societatii de Epilepsie. Lucreaza cu pacienti cu tulburari psihogene, dar si cu pacienti bolnavi de epilepsie.
" - Am vorbit cu ceilalti pacienti cu epilepsie, au exact aceleasi simptome ca mine. Cum poate sa nu fie epilepsie?
N‑am raspuns. Mai purtaseram discutia asta. Psihiatra imi spusese ca Shaun nu era nici depresiv, nici anxios, dar imi spusese si o alta poveste. Cu un an inainte sa inceapa crizele, un adolescent de la scoala unde preda Shaun l‑a acuzat ca l‑ar fi lovit. Shaun a pledat nevinovat. Elevul a spus ca erau singuri atunci cand se intamplase. Fara dovezi in favoarea lui, Shaun a fost suspendat." - Suzanne O'Sullivan
"Daca ai stat numai in casa timp de un an, ti‑ai pierdut slujba si ti s‑a destramat relatia, nu este greu de inteles ca eticheta „gripa tanarului corporatist" nu‑ti cuprinde toata experienta. Vad acest lucru frecvent in cabinet, atunci cand le spun pacientilor ca nu epilepsia este cauza crizelor lor. Am avut parte de multe conversatii care au decurs cam asa:
— Crizele pe care le aveti sunt numite crize non‑epileptice psihogene.
— Deci acum ma faceti psihopat, nu?
— Stiti ca nu asta vreau sa spun.
— Si ce‑i spun sefului?"