Descriere
Este adevarat ca, in relatiile de cuplu reusite, contrariile se atrag? Trebuie sa evitam dezacordurile cu partenerul pentru a avea o relatie de cuplu armonioasa? Copiii salveaza intr‑adevar casnicia? Dupa divort dispar automat si problemele?
In cartea de fata, M.D. Johnson isi propune sa inlature o parte dintre confuziile cu privire la relatiile intime examinand 25 de mituri ce urmaresc etapele dezvoltarii relatiilor, incepand de la miturile despre sex – punctul de la care incepe dezvoltarea unei relatii – si continuand cu miturile despre atractie si curtare, despre intalnirile online, despre relatiile intre persoanele de acelasi sex, despre factorii ce prezic succesul unei relatii, si, in cele din urma, despre diferentele dintre femei si barbati in ce priveste conflictele si despartirile. In argumentatia sa, autorul se bazeaza pe rezultatele unor studii stiintifice de inalta calitate. Toti cei interesati de dinamica relatiilor intime si de satisfactia obtinuta in viata de cuplu vor gasi in aceasta carte informatii validate stiintific ilustrate prin numeroase exemple.
Matthew D. Johnson este profesor de psihologie la Binghamton University, State University of New York. Cercetarile sale in domeniul psihologiei clinice examineaza dezvoltarea distresului marital si a disfunctiilor familiale.
"In concluzie, studiile sustin ca o femeie nu ar trebui sa para inaccesibila barbatului de care e interesata. In schimb, ar fi intelept sa dea impresia ca este inaccesibila altor barbati. Pentru un rezumat al beneficiilor din ambele situatii, vezi Jonason si Li(2013). Rezultatele cercetarilor lor arata clar ca exista beneficii in situatia in care femeile dau impresia ca sunt greu de cucerit. De exemplu, spun ei, barbatii probabil le vor invita la un restaurant mai scump. In orice caz, doamnelor, nu exista niciun motiv sa‑i dati impresia barbatului de care sunteti interesata ca ii sunteti inaccesibila!" - Autorul
Cercetatorii care studiaza relatiile interpersonale spun ca este vorba de homogamie si heterogamie. Ne alegem parteneri care seamana cu noi (homogamie) sau care difera de noi (heterogamie)? Nu e nicio surpriza ca aceasta problema s‑a pus inca de la inceputurile stiintei relatiilor. In competitia dintre homogamie si heterogamie castiga de la distanta homogamia. Dovezile indica clar ca oamenii care se aseamana se aduna, dar nu si ca opusele se atrag. In cadrul acestui mit, voi detalia dovezile care sustin teza homogamiei si lipsa de dovezi privind heterogamia si voi discuta motivele persistentei acestui mit.