Descriere
Lucrezi intr-o firma ca un balamuc?
Multe firme si concerne s-au transformat din rotative bine puse la punct in "ospicii", in care novicii ocupa fotolii de sefi, meeting-urile se transforma in lupte pentru putere, din ce in ce mai multe activitati poarta pecetea birocratiei si a lipsei de sens, spre disperarea angajatilor stresati, neputinciosi si demoralizati.
Vezi ce scrie Martin Wehrle, autorul cartii Lucrez intr-o casa de nebuni, despre zapaceala si practicile din birouri care-ti fac viata grea si-ti demoleaza sperantele profesionale. Iar Wehrle stie ce zice, caci a fost insusi manager intr-un concern, inainte de a deveni formator de cariera, iar apoi autor de mare succes.
Din multele sale discutii si scrisori primite de la angajatii aflati in impas, cel mai adesea psihic, se contureaza tabloul necosmetizat al unor firme, o perspectiva din interiorul acestora, care face sa ti se zburleasca parul in cap.
Partea a doua a cartii propune un test, din care cititorii sa-si dea seama daca lucreaza sau nu intr-o „casa de nebuni”. Foarte interesanta este si incitarea la auto-analiza, din care cei vizati
sa isi dea seama unde sunt ei incompatibili cu firma.
Ce pretentii si ce valori personale si profesionale le sunt contrazise de practicile din firma? Cum se pot modela, daca mai e cazul, sau cum pot evada din „ospiciu”, cat mai au timp si n-au fost complet contaminati de virusul nebuniei?
Patru trasaturi generale distinge Wehrle, la firmele care lucreaza in stil "casa de nebuni".
Fariseismul sau duplicitatea. Firma nu face ce spune si nu spune ce face. Ea promite angajatilor si clientilor mai mult decat le poate oferi, se conduce dupa canoane lipsite de valabilitate si cultiva o dubla morala, conform principiului: E adevarat doar ce imi e de folos.
Boala profitului cu orice pret. Pentru maximizarea acestuia, clientul se transforma intr-un "account", mediul inconjurator in sursa de materii prime, care trebuie stoarse de tot, iar angajatul intr-un "morcov" bun de ras pana la ciot, care apoi e aruncat la cosul de gunoi. E concediat, cand ratiuni supreme o cer. Aceasta "maxima plutocratica", scrie autorul, se aplica mai ales marilor concerne.
Egocentrismul. Firma e ocupata mai mult de ea insasi, decat de evolutiile cererii de pe piata. Se definesc procese, se celebreaza meeting-uri, se improasca cu spuma. Uneori domneste haosul, de exemplu dupa o restructurare, alteori blocajul, dupa o taiere de buget. Angajatii sunt fixati mai ales asupra sefului, iar clientul cade pe ultimul loc.
Diletantismul. Firma se impiedica in propriile picioare. Aici nu se mai face treaba, ci se jongleaza intr-o veselie. Deciziile sunt luate ca o aruncare de zar, persoanele de decizie nu-si merita functia, orizontul lor e la fel de limitat ca si cursa de autobuz locala.
V-ati recunoscut firma la care lucrati in prezent?, intreaba autorul. "Atunci precis va intereseaza si cum a ajuns sa o cuprinda nebunia". Si veti afla, pe parcursul a 270 de pagini, presarate cu exemple concrete, adunate pe parcursul activitatii sale de consultant profesional.
Transportul este gratuit pentru 2 exemplare sau pentru o comanda cu aceasta carte si inca un alt titlu de pe site!
"Cand am ajuns dimineata in firma, nu ne-a venit sa credem: pe fiecare birou se afla cate un cadou frumos ambalat. Se vedea ca era o carte. Angajatii au citit intai felicitarea de Craciun: «Ce pot soarecii noi putem si mai bine - sa ne schimbam! Ne doresc tuturor un an financiar bun, iar voua, o petrecere frumoasa de Craciun!» Cadoul era un fel de ABC al managementului: Strategia soarecilor pentru manageri. Lectura asta avea cam tot atata in comun cu realitatea ca un pom cu un pomanagiu." - Martin Wehrle
gogi | 29-05-2013
Am lecturat prezentarea cartii, am citit si opiniile exprimate. Le-am pus intr-un fel de balanta si, dezamagit, mi-am amintit: Si eu care credeam ca am avut unicii conducatori deadreptul ....Dar, sa nu fiu si eu ca ei !Data de 22 decembrie 1989 credeam ca va fi o bariera in cale raului, a rautatilor si a prostiei nemerginite si inconstiente.
Azi, aici si stimulat de subiectul cartii, mi-am dat seama ca de fapt "beneficiem de aceiasi Marie dar cu alta palarie "dar si mai ... botita...
Jeanotte | 02-01-2013
Cred ca e vorba de o Lume nebunan nebuna, de legat la care noi ne-am aliniat. Se ridica o generatie de analfabeti care se dau bine pe langa politicienii "ajunsi", sau rudele lor, de fapt alti analfabeti care isi justifica pozitia si drepturile doar prin averea furata...People Develop Center | 28-12-2012
Se contureaza a fi o carte interesanta insa destul de cinica. Realitatea corporatista din pacate afecteaza omenirea din toate colturile lumii. Am observat ca este un fenomen al timpurilor noastre care distruge valorile umane si profesionale. Care este de fapt scopul dezumanizarii, demotivarii si profesionalismului ad-hoc sau de balta? Involutia incepe sa ia locul evolutiei si ne intoarcem in timp...iulia | 26-12-2012
De acord!!!"Mi-e dor de Romania aceea in care responsabilitatea, profesionalismul, valorile, initiativa sau bunul simt politic sa primeze in fata amatorismului, incompetentei, "jmecheriei" sau analfebetismului moral. Schimbarile eficiente, logice si pe termen lung in educatie par singura sansa."
Nu se va schimba NIMIC in Romania de acum in 3 generatii.ADN-ul e "stricat"sau s-a inoculat pe parcurs un virus care a reusit sa dea peste cap intreg lantul genetic.
In 1988 am iesit de pe bancile scolii intr-un spital,mic,de provincie,unde ierarhia era pe drept vorbind in functie de calitatile morale si valorile profesionale.
A venit Revolutia,m-am casatorit si am ajuns intr-un oras mare...intr-un spital mare...plin de mizerie umana!Ca sef,aveam un om in fata caruia toti faceau matanii,nu suflau indiferent daca aveau o cauza nobila si cinstita...iar ca sefa?era fina sefului "cu juma' de lumanari la domiciliu"inscaunata pe 4 martie '77.Au fost 20 de ani de munca pe care i-am petrecut sub injurii,comportamente la limita suportabilitatii,dar am indurat si am izbandit,ca-n proverbul"ce nu te distruge,te-ntareste".Unul a murit,celalalt a iesit la pensie.
S-a epurat clasa sefilor,numai ca iar ne lovim de proverbe..."schimbarea sefilor,bucuria nebunilor".
A venit alt nas care si-a inscaunat fina tot in ziua fatidica de 4 martie,dar 2011.Nasul e c-un rang mai sus:director.A pus in fruntea sectiei un ins-sef interimar-care cred ca asa va si muri.Cat despre sefa,vorba unei colege:"tu nu vezi ca asta puse in fruntea noastra pe a mai proasta dintre noi?"
Iremediabil,ma lupt cu prostia.E cea mai grea lupta din viata mea.Cu analfabeti ce nu stiu sa scrie,au dobandit o diploma la "plimba-tava-n Bucuresti pe dreapta"...dar,sunt cei mai periculosi oameni pe care i-am intalnit.
Si ,nu cred ca vom scapa prea curand.Suntem sub dictatura altor "constante",care sunt mai periculoase decat cele anterioare perioadei pe care am exprimat-o in cuvinte ,aici.
3 generatii de-acum incolo sunt compromise!!!
Sarbatori cu bine!
Nornegru | 14-12-2012
Mda... m-am gandit sa o cumpar, dar m-am razgandit. Astept celalalt volum:" Lucrez intr-o tara de nebuni"