Descriere
O parabola ingenioasa a societatii contemporane, noul roman al lui Rui Zink este destinat sa egaleze succesul de care se bucura bestsellerul sau Cititorul din pestera.
La usa unei tinere femei care isi creste singura copilul suna doi barbati: „Am venit sa instalam frica“. In fundal se profileaza statul ca masinarie prin care noua paradigma a „culturii fricii“ genereaza siguranta cetatenilor.
Frica universala a copilului (Scufita Rosie si lupul), cea ancestrala (canibalismul), cele individuale si familiale (boala, rapirea) isi dau mana cu fricile colective actuale (terorismul, pandemiile), peste toate tronand frica de ziua de azi si de ziua de maine. Ce nu stiu insa instalatorii veniti sa-si faca datoria este ca, in clipa in care femeia aparent neajutorata le-a deschis usa iar ei au trecut pragul, si-au semnat sentinta: ironie feroce a sortii, vanatorul devine prada, calaul - victima.
Constructia romanului este, in cvasitotalitate, sub forma de dialog, procedeu care creeaza un suspans continuu si face lectura usoara si captivanta, iar povestea se sprijina, conform „marcii Rui Zink“, pe ironie si paradoxuri, infratind parca autorul, naratorul si cititorul in recunoasterea unor adevaruri tulburatoare.
Rui Zink s-a nascut la Lisabona, pe 16 iunie 1961. Este profesor in cadrul Departamentului de Studii Portugheze al Facultatii de Stiinte Sociale si Umane de la Universidade Nova de Lisboa. A debutat cu romanul Hotel Lusitano, in 1987. A scris romane, nuvele, eseuri, piese de teatru si carti pentru copii. Printre romanele sale se numara: Apocalipse Nau (1996), O Suplente (1999), Os Surfistas (primul e-book portughez, 2001), Dávida Divin a (2004), distins cu Premiul PEN Club-ului Portughez, Cititorul din pestera (O Anibaleitor, 2006, 2010; Humanitas, 2008; Humanitas Fiction, 2013), Asteptarea (A Espera, 2007; Humanitas, 2010), Destinatia turistica (O Destino turístico, 2008; Humanitas, 2011), incununat cu Premiul Ciranda, si Instalarea fricii (A Instalaçao do Medo, 2012). Opera sa de fictiune si eseistica este tradusa in douasprezece limbi. In 2009 a ocupat catedra Hélio si Amélia Pedroso/FLAD de la University of Massachussetts Dartmouth.