Descriere
David Starr Jordan a fost taxonomist, un om obsedat de ordonarea lumii naturale. Cu timpul avea sa-i fie recunoscut efortul de a descoperi aproape o cincime dintre pestii pe care-i stim in prezent. Dar cu cat dezvaluia mai mult din designul secret al vietii, cu atat universul parea ca incearca sa-l impiedice. Colectiile sale cu specimene au fost distruse de fulger, de incendiu si, in cele din urma, de cutremurul din 1906 de la San Francisco – care a facut una cu pamantul peste o mie de descoperiri pastrate in borcane fragile de sticla. Intr-o clipa, munca lui de-o viata a fost facuta tandari.
Poate ca multi ar fi renuntat, cuprinsi de disperare. Dar Jordan a supravietuit dezastrului de la picioarele sale, a pus mana pe primul peste pe care l-a recunoscut si, plin de incredere, a inceput refacerea colectiei. Iar de asta data a recurs la o inovatie inteligenta, despre care era convins ca-i va proteja, in sfarsit, munca de haosul lumii.
Cand Lulu Miller a auzit in trecere aceasta anecdota, a considerat ca Jordan nu era in toate mintile – o poveste moralizatoare despre hybris sau negare. Dar, pe masura ce povestea vietii ei se scria lent, a inceput sa-si puna intrebari in privinta lui. Poate ca era in schimb un model despre cum sa continui cand totul pare pierdut. Cercetandu-i viata, avea sa descopere lucruri care sa-i schimbe modul in care intelegea istoria, moralitatea si lumea de sub picioarele noastre.
In parte biografie, in parte memorii, in parte aventura stiintifica, De ce pestii nu exista este o poveste minunata despre cum sa perseveram intr-o lume in care haosul va avea intotdeauna castig de cauza.
Acum cativa ani, Lulu Miller a disparut intr-o foarte ciudata lume paralela care a condus-o catre locuri pe care nici ea, nici tu nu vi le-ai fi putut imagina vreodata. Dat fiind harul ei unic si nemasurat de scriitoare si povestitoare, iti recomand cu tarie sa o urmezi in acea lume paralela, unde vei gasi: iubire, haos, stricnina, o arma, iluzii periculoase, papadii eroice, o vaca, o masca de scafandru prin care sunt revelate adevaruri marete... Aceasta carte este perfecta, pur si simplu perfecta. Este in acelasi timp lirica si documentata, personala si politica, mica si uriasa, stranie si profunda. — Mary Roach, autoarea cartii Viata secreta a cadavrelor, bestseller New York Times
Vreau sa locuiesc in lumea acestei carti: la intersectia dintre istorie si biologie si miracol si esec si pura incapatanare omeneasca. Ce incantare mareata, surprinzatoare, intunecata. — Carmen Maria Machado, autoarea cartii Corpul ei si alte desfatari
Ador profunzimea si intelepciunea acestei carti, momentele ei de amaraciune si de euforie acaparatoare si ador charisma literara excentrica a mintii care a scris-o. Plus ca, spre final – si nu glumesc –, se prea poate ca Lulu Miller sa fi descoperit chiar secretul vietii. — Jon Mooallem, autorul cartii This is Chance!
Fascinanta. Surprinzatoare. Socanta, chiar! De ce pestii nu exista incepe cu o hipnotizanta povestire a vietii distinsului biolog David Starr Jordan, dupa care se transforma pe neasteptate in mai mult de atat. Povestita cu vocea intima si neobisnuita a autoarei, este o carte despre stiinta si lupta, despre dezamagire in dragoste si haos. Te va atinge pana-n suflet, iti va hrani imaginatia, iti va face praf prejudecatile si-ti va zgudui lumea din temelii. — Sy Montgomery, autorul cartii In mintea unei caracatite, bestseller New York Times
Lulu Miller este cofondatoarea Invisibilia, o emisiune despre fortele invizibile care modeleaza comportamentul uman, difuzata pe National Public Radio. Alaturi de Jad Abumrad si Latif Nasser, este gazda Radiolab. Cea mai mare parte a timpului si-o petrece facand reportaje pe teme stiintifice, dar o preocupa si eseistica, fictiunea si, din cand in cand, tiradele bizare.
Este castigatoare a Premiului Peabody, iar povestirile sale au fost publicate in The New Yorker, VQR, Orion, Electric Literature si alte reviste. Locul ei preferat de pe pamant este Humpback Rocks.
Ilustratii de Kate Samworth.