Descriere
Cosmografii, cei care alcatuiesc hartile cosmosului, sunt adevaratii exploratori ai zilelor noastre. Ei studiaza structura universului, nasterea si evolutia galaxiilor, iar pe aceasta cale a fost obtinuta in 2014 prima harta dinamica a universului, cu zone vide si cu imense „continente“ extragalactice.
Hélene Courtois s-a folosit de cele mai mari telescoape din lume, a masurat lumina a mii de galaxii, a determinat distantele pana la ele si efectele lor gravitationale. Prelucrarea si analiza datelor au condus in cele din urma la o imagine tridimensionala a super-roiului de galaxii din care face parte Calea Lactee, un continent extragalactic intins pe 500 de milioane de ani-lumina, numit Laniakea. Calatorie pe valuri de galaxii este o fascinanta introducere in astronomie adresata publicului larg.
„Dincolo de producerea de noi cunostinte, misiunea cercetatorilor este de a transmite aceste cunostinte restului societatii. Dorim sa informam, sa explicam, sa starnim curiozitatea si sa-i facem pe oameni sa viseze...“ — HÉLENE COURTOIS
Astrofiziciana Helene Courtois (n. 1970) este specializata in cosmografie. Este profesor la Universitatea Lyon 1 si coordonator al unei echipe de cercetare de la Institutul de Fizica Nucleara din Lyon. In anul 2018 a fost desemnata de Ministerul francez al Afacerilor Externe omul de stiinta al anului pentru influenta activitatii sale pe plan international, iar in 2019 a luat parte la realizarea filmului documentar Cosmic Flows: The Cartographers of the Universe.
Hélène Courtois colaboreaza la reviste de specialitate precum The Astrophysical Journal, Nature, Nature Astronomy, The Astronomical Journal sau Comptes Rendus de l’Académie des sciences. Principalele volume publicate sunt, alaturi de Voyage sur les flots de galaxies: Laniakea, notre nouvelle adresse dans l’Univers (2016), Astrophysique: Rappels de cours, exercices et problèmes corrigés (2016, cu Agnès Acker) si Explorateurs de l’espace: Voyage aux frontières de l’Univers (2019, cu Michel Tognini).