De ce este Romania altfel? Editie cu semnatura autorului

Lucian Boia
De ce este Romania altfel? Editie cu semnatura autorului

Adauga la wishlist



Ca sa adaugi un produs la wishlist trebuie sa fii logat.
Login


Tarile si natiunile sunt diferite. Asemanatoare si diferite. Nu cumva Romania este totusi si mai diferita? Cu alte cuvinte, nu se situeaza oare mai «excentric», sub tot felul de aspecte, in raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativa normalitate europeana? Editie cu semnatura autorului

Mai multe detalii

37,14 lei

128

2012

humanitas.ro

978-973-50-3867-0-X

13 cm x 20 cm

simpla

stoc epuizat

Bucuresti: 15,00 lei
Tara: 20,00 lei

Giftbooks utilizeaza serviciile de curierat DPD Romania


Notify me when available


Puteti beneficia de transport GRATUIT pentru orice comanda mai mare de 195 de lei!

Descriere

"Tarile si natiunile sunt diferite. Asemanatoare si diferite. Romania intra si ea, fireste, in acest joc al asemanarilor si deosebirilor. Nu cumva este totusi si mai diferita? Cu alte cuvinte, nu se situeaza oare mai «excentric», sub tot felul de aspecte, in raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativa normalitate europeana?

 

Modul extravagant in care s-a derulat psihodrama politica din vara anului 2012 a lasat impresia ca tara e defecta. Desigur, cei care privesc din afara sunt mai impresionati decat romanii, obisnuiti cat de cat cu ei insisi, dar pana si printre romani exasperarea creste. Ceva nu merge in Romania, si nu doar sus, in clasa politica, si nu doar deieri, de alaltaieri. Sa fie un blestem? Nu, e doar o istorie. Dar poate ca inseamna acelasi lucru." - Lucian Boia

  • Petrescu Mihai | 26-01-2013

    Romania nu este nici buna si nici rea. Romania este un concept, o idee, o identitate. Oamenii acestor locuri (in foarte mare majoritate romani dar si maghiari, tigani, armeni, turci, tatari, rusi lipoveni, ucraineni, italieni, greci, evrei) sunt in schimb reali, concreti, palpabili (desi greu numarabili de catre institutiile statului - INS si MAI). Eu sunt roman iar propria mea identitate nationala este construita prin viziunea altora si din parerea mea. Suntem si buni si rai, si mincinosi si drepti, si milostivi si hapsani, si curajosi si lasi. Celelalte natii sunt la fel. Diferenta o fac conducatorii, liderii alesi sau numiti. Ei trebuie sa fie un exemplu pentru cei condusi. Viziunea, intelepciunea si dreptatea lor este binele nostru (viata echilibrata, stabilitatea, dezvoltarea durabila, cresterea increderii in sine ca natie si (re)gasirea unei mici stelute romanesti pe harta lumii si a drapelului european in domenii ca stiinta, cercetarea, bunastarea durabila, reimpaduriri, scaderea nr.de procese aflate pe rolurile instantelor romanesti si europene cu cauze romanesti, scaderea infractiunilor savarsite cu violenta, scaderea nr. celor care nu au locuinta sau asigurare sociala sau de sanatate iar dezbinarea, interesul conjunctural, necinstea si lipsa de intelegere a locului si rolului pe care il joaca ei, conducatorii in viata noastra este acum cel mai vizibil pe chipul si in sufletul celor care parasesc aceasta Romanie, pentru a-si trai viata pe alte meleaguri. Este un adevar nespus, necunoscut de multi dintre noi dar sper ca este cunoscut de conducerea tarii> Romania este in razboi si pierde anual tineri tot la fel de multi cati eroii cazuti la Stalingrad in cumplitul 1942. Anual, suntem mai putini si mai singuri, unii putini - mai bogati si altii mai multi - mai saraci, unii sunt ca Lucian Boia, altii sunt ca mine, altii sunt ca Gigel, altii sunt ca Iorga, altii sunt ca Basescu. Unii mai spera, altii dispera. Suntem multumiti de noi? Cert nu... Vrem mai mult... Deschiderea catre Apusul european (industrie, comert, piata de munca, capital) ofera o sansa centenara.Vom reusi numai cu buni conducatori. Ei sunt dintre noi. Trebuie sa ii gasim. Votul nu este suficient. Mai trebuie credinta... Doamne, ajuta-i pe romani!
  • Doru | 26-01-2013

    Cand doi sau mai multi, iti spun ca esti "bolnav",accepti "diagnosticul"si mergi sa te tratezi, ca sa ai o sansa.Daca nu,nu.Dar macar nu te mai "victimiza",ca devii penibil.
  • liviu | 25-01-2013

    Lucian Boia prezinta pe scurt de ce este Romania altfel,sunt adevaruri care pe unii ii dor iar pe indivizi marginiti ca ggigel de mai sus ii irita.Din pacate pentru a schimba ceva a fost nevoie si este nevoie de conducatori adevarati cu viziune si patriotism si de o masa critica in poporul roman care sa doreasca cu adevarat sa schimbe ceva inspre mai bine.Din pacate lipsa de educatie si de dorinta reala de schimbare caracterizeaza mare parte a romanilor.Si atunci ramanem la ggigel care probabil ca este foarte mandru ca Sinan Pasa si-a lasat ultimul dinte la Calugareni in lupta cu armata de lefegii a lui Mihai Viteazu.
  • Florin | 21-01-2013

    Intr-adevar, daca nu ai mai citit Lucian Boia, ti se pare interesant la inceput ce zice el acolo. Pe de alta parte, sa-ti dai cu parerea atat de usor despre o populatie care se afla pe un teritoriu de aproximativ 2000 de ani si sa gasesti numai lucruri negative, pare putin uimitor. Personal, consider cartea ca fiind interesanta si antrenanta daca nu ai ce face intr-un weekend, dar daca doresti ceva serios, ar trebui sa citesti Neagu Djuvara sau altii ca el. Ca sa dau un exemplu, domnul Lucian Boia vorbesti la capitolul despre al 2-lea razboi mondial despre onoare. Cum putem vorbi despre onoarea unei natiuni micute aflate intre 2 giganti cum erau Germania nazista si URSS? Daca ne uitam in istorie, observam ca aceste 2 natiuni au fost unele dintre cele mai agresive state care au existat vreodata de-a lungul timpului si nu cred ca ei si-au pus vreodata problema onoarei sau au avut vreun regret pentru milioanele de victime facute de-a lungul timpului.
  • Paul | 20-01-2013

    Cele mai multe din comentarii confirmă adevărul celor scrise de L.B. Dacă nu ne place imaginea proprie, noi românii spargem oglinda sau îl înjurăm pe cel care ne-o pune în faţă! Că suntem "altfel" nu e de loc grav. Trist pentru noi este că acest "altfel" se manifestă mai ales prin defecte şi nu prin calităţi. Şi încă ceva: autocritica onestă (în sensul bun) şi autoironia sunt dovezi de inteligenţă şi, în nici un caz, forme de masochism, cum "proclamă" cineva pe aici.
  • szabadosandrei | 17-01-2013

    'parerea' este rezulatul citirii materialelor, ascultarii Dlui.Boia la televizor. Deci din start subiectiva. Subiectul este incitant. Datorita limitarii impuse de tematicile si intinderilor de mai sus mi-as permite urmatoarele despre vara 2012. Insusi din faptul ca s-a putut intimpla demonstreaza 'alteritatea'. Analizaei, in masura in care aduce clarificari pentru viitor ar fi bine sa fie facuta de specialisti, psiholgi, sociologi etc. In caz negativ sa mergem inainte, uitand cit mai repede ce a fost pentru viitorul mai bun al tarii si implicit al romanilor.
  • Ioan | 10-01-2013

    Pentru domni ca Gigel,Ionel sau schiopatel,nu este eseu istoric,poate cel al lui Djuvara,sunt comentarii pertinente reflectate in educatia compromisa silipsita de onestitate propavaduita in toate categoriile sociale.Ca istoric suntem "cam"amestecati ca "neam" nu este o noutate,ca educational suntem pervertiti,la fel ca "acel stat de drept ne place doar cand il vedem la altii"este un alt adevar.Priviti la incestuasa clasa politica si la incestuosul politic Ponta ,la care minciuna cu zambetul pe buze "exprima "adevarul,iar interesant este ca 27-30 la suta dintre romani aplauda minciuna.ADEVARUL la romani este tabu,este mefistofelic,cel care va spune adevarul de el va muri......
  • Alexandru | 09-01-2013

    Nu contest calitatea de istoric a domnului Lucian Boia. Insa aceasta carte e mai mult un eseu istoric, iar aici domnul Boia schioapata.
    Am citit-o in doua seri, am recitit-o in urmatoarele doua. Cam asta e nivelul informatiei, de multe ori interesanta, daca nu ati mai citit nicio carte de Lucian Boia.

    Altfel, este o carte mediocra numai buna pentru acel public roman masochist, necunoscator al propriei istorii. Nu veti afla nimic nou, daca ati citit alte carti ale autorului.
  • serban agachi | 06-01-2013

    Am fost primul care am comentat ieri si nu stiu de ce comentariul meu foarte decent, fara expresii deplasate, a fost ”moderat” de tot. este drept ca nu era favorabil lucrarii domnului Boia. Nu credeam ca se cenzureaza hotnews. Dar aflu acum. Ma astept ca si acest comentariu sa nu apara.
  • ggigel | 05-01-2013

    O carte mediocra la fel ca autorul. Ca sa nu mai zic nimic de cititori.
    La multi ani!
  • Serban Agachi | 05-01-2013

    Cartea este scrisa usor, nici nu are pretentia cred sa fie o lucrare stiintifica. este interesant cum domnul boia isi da cu parerea, cu eleganta si usurinta, asupra tuturor aspectelor legate de istoria poporului roman: arheologie, istorie din toate perioadele, linvistica, antropologie, politica etc. Dumnealui pare un nou Leonardo da Vinci, enciclopedist perfect. Le stie pe toate. Desigur ca este greu sa ne uitam in oglinda si sa vedem ca nu suntem chiar frumosi cum am vrea sa fim! Desigur ca este nevoie sa aratam partile negative pentru a putea merge mai departe. Dar din discursul dumnealui nu rezulta ca ar fi sau ar fi fost ceva bun produs de acest popor. Data fiind importanta temei pentru identificare noastra ca natie, cred ca discursul dumnealui frivol este daunator, iar cartea este una usurica, poate chiar simpatica, dar foarte slaba. Pacat ca s-au editat atatea copii, bani aruncati si de editura si de catre noi care am cumparat-o cu nejustificata curiozitate.
  • Dan | 05-01-2013

    Da,Romania este mai diferita. Nu vorbim despre tara,care e frumoasa, ci vorbim despre natie care e in ansamlul ei needucata,marcata de saracie si manevrata de jeguri politice.Ceea ce nu merge in banala Romanie se datoreaza acestor lucruri si nu bla- bla- blestem etc.Istorie ? Da,posibil,istorie comunista :saracie,aliniere (indoctrinare),minciuna deliberat emisa si cvasiconsimtita, ,gandire colectiva,indobitocire.

Parerea ta

CAPTCHA Image   Reload Image

*



Noutati (100)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Editii de colectie. Carti cu autograful autorului (95)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Parenting (63)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oameni de stiinta si Sarlatani (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oamenii care au condus lumea (39)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Cum sa faci primul milion! (53)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Misterele creierului (41)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti pentru copii (87)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti cadou pentru adolescenti aventurosi (14+ ani) (26)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Viata la birou (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Good Life (45)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro