Descriere
Psihoterapia, consilierea psihologica, sunt domenii in care specialistul se loveste adesea de probleme delicate, cand este obligat sa ia decizii etice in situatii marcate, uneori, de conflicte intre diferitele principii etice al profesiei sau intre acestea si legile statului ori cutumele sociale. Ce ati face daca ati intalni la o reuniune mondena prietena unuia dintre pacientii dumneavoastra, care va intreaba in fata celorlalti invitati cum merge terapia prietenului sau?
Autorii volumului de fata ii incurajeaza pe specialisti sa se confrunte cu dilemele tinand seama de principiile deontologice implicate, ascultandu-si totodata intuitia si emotiile, solicitand, la nevoie, ajutorul colegilor. Ei propun, de asemena, un proces decizional bazat pe trei strategii, utilizabile in contexte diferite: modelul aculturatiei etice; modelul optimizarii calitatii; metode pentru alegerea celei mai bune decizii.
Cartea este presarata cu dileme din practica psihoterapeutica si psihologica de zi cu zi, analizate si discutate din mai multe perspective. Ea se adreseaza psihologilor incepatori si celor cu experienta, precum si altor categorii profesionale din domeniul social.
Samuel J. Knapp este doctor in educatie, psiholog, profesor de etica in cadrul a doua universitati si activeaza in mai multe comitete profesionale de pe teritoriul SUA. A scris numeroase carti si articole de specialitate si a participat in anul 2002 la revizuirea Codului Etic al APA.
Michael C. Gottlieb este psiholog, specializat in psihologia familiei si psihologie judiciara. Preda cursuri de etica la Universitatea Texas si a avut mai multe mandate in comisiile de etica si standarde profesionale ale APA.
Mitchell M. Handelsman este profesor universitar de renume, editor asociat al APA Handbook of Ethics in Psychology si coautor al unui manual de etica pentru psihoterapeuti si psihologi.