Despre eroi si morminte

Ernesto Sabato
Despre eroi si morminte

Adauga la wishlist



Ca sa adaugi un produs la wishlist trebuie sa fii logat.
Login


Adevarata capodopera, Despre eroi si morminte (1961), este un roman total, extrem de dens, scris cu credinta marturisita de autor ca „nu se poate trai fara eroi, sfinti si martiri", si ca „prezentul genereaza trecutul“.

Mai multe detalii

44,76 lei

488

2013

humanitas.ro

978-973-689-605-7

13 cm x 20 cm

cartonata

stoc epuizat

Bucuresti: 15,00 lei
Tara: 20,00 lei

Giftbooks utilizeaza serviciile de curierat DPD Romania


Notify me when available


Puteti beneficia de transport GRATUIT pentru orice comanda mai mare de 195 de lei!

Descriere

Ultimul mare mit al literaturii argentiniene, stins din viata in 2011, cu putin inainte de a implini o suta de ani, Ernesto Sabato este creatorul unei opere proteice, care contine in esenta eternele contradictii si framantari ale fiintei umane si ale societatii, circumscrise unui univers artistic si spiritual de o tulburatoare profunzime si originalitate.


„In romanul meu am incercat sa surprind realitatea in toata extinderea si profunzimea ei, ingloband nu doar partea diurna a existentei, ci si pe aceea nocturna si tenebroasa. Intrucat Fernando Vidal este personajul central si precumpanitor, tot ce se referea la el era important si trebuia descris...

 

Raportul reprezinta marele cosmar trait de el, exprimand, chiar daca simbolic si oarecum incert, miezul cel mai semnificativ al conditiei si existentei sale. Daca as fi suprimat aceasta parte din roman, din considerente legate de coerenta logica, ar fi insemnat sa suprim visele oamenilor, care apartin viziunii lor integrale asupra vietii.“ - Ernesto SABATO


Adevarata capodopera, Despre eroi si morminte (1961), este un roman total, extrem de dens, scris cu credinta marturisita de autor ca „nu se poate trai fara eroi, sfinti si martiri", si ca „prezentul genereaza trecutul“.

 

Trei planuri se intrepatrund, intr-un joc fascinant de umbre si lumini, in complexa sa structura narativa de voci alternante, intemeiata pe impletirea istoriei nationale argentiniene cu drama individuala: povestea de dragoste intre Martín si Alejandra, trecutul glorios dezgropat din morminte, reconsiderat printr-o radiografie a Argentinei contemporane, si obsedanta tema a orbirii si a nebuniei din celebrul Raport despre Orbi.

 

Alaturi de Jorge Luis Borges, Julio Cortázar si Adolfo Bioy Casares, Ernesto Sabato apartine stralucitei pleiade de scriitori agentinieni ai secolului XX.

 

S-a nascut in 1911 la Rojas, intr-o familie de imigranti italieni. Studiaza la Colegiul National din La Plata si apoi la Facultatea de Ştiinte fizico-matematice a Universitatii Nationale din La Plata, unde obtine si titlul de doctor, in 1938. In acelasi an pleaca in Franta, pentru a lucra la Laboratorele Joliot Curie din Paris. Aici cunoaste indeaproape miscarea suprarealista, care l-a inraurit semnificativ.

 

In 1940 se intoarce in Argentina, fiind numit profesor la Universitatea Nationala din Buenos Aires, si isi face debutul literar in revista Teseo din La Plata. In 1945, in urma articolelor din La Nación, prin care ataca regimul lui Perón, este obligat sa abandoneze invatamantul. Renunta si la activitatea stiintifica pentru a se dedica exclusiv literaturii.

 

Dupa un an, i se editeaza cel dintai volum, Unul si universul, o culegere de articole pe teme politice, filosofice si sociale. Primul sau roman, Tunelul (1948), este primit cu interes in tara si pe plan international, iar urmatoarele doua romane, Despre eroi si morminte ( 1961) si Abaddón, Exterminatorul (1974), ii deschid larg portile gloriei si ale nenumaratelor si prestigioaselor premii si distinctii, dintre care Premiul Médicis (1977); titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare (1979) si cel de Comandor al Artelor si Literelor din Franta (1983); Premiul Cervantes (1984).

 

A scris de asemenea eseuri cu caracter social, politic, filozofic si literar: Oameni si angrenaje (1952), Eterodoxie ( 1953), Scriitorul si fantasmele sale (1963), Apolgii si respingeri (1979), Robotizarea omului si alte pagini (1981), Inaintea sfarsitului (1998) etc. Isi pierde treptat vederea si in ultimii ani ai vietii isi cultiva vechea pasiune pentru pictura. Moare in 2011, in Santos Lugares (provincia Buenos Aires), cu trei luni inainte de a implini o suta de ani. 

  • Tom | 17-08-2013

    de multe ori sunt unii oameni orbiti de prezent si nu vor decit sa interpreteze trecutul prin prisma prezentului. Asa de ex. Ion Grecea in "La portile Severinului" sustine ca luptele de eliberare din August 1944 au fost duse de masele muncitoare si nicidecum de armata. Masele muncitoare care au "impinzit Dunarea de salupe". In zona Severinului Dunarea are cel putin 2 KM latime, iar in portul Severinului se aflau pe vremea aia numai 3 salupe. Cu toate astea cartea lui a fost tiparita in atitea exemplare, incit se poate spune: pacat de copacii taiati si hirtia consumata pe care a fost scrisa asa o gramada de minciuni ordinare. In timpuri de absolutism si fanatism nu se accepta alta parere decit cea actuala. Orice greseala facuta se razbuna mai devreme sau mai tirziu si de aia e bine sa se reflecteze asupra adevarului asa cum a fost si nu numai asupra parerilor conformiste, moderne, sau actuale despre trecut.
  • Bucur | 21-07-2013

    @aurelia: Desigur! Mai nou, de cand cu explozia informationala numita Internet, lumea s-a umplut de dezinformari, anti-informatie si non-informatie cu scopul indobitocirii populatiilor umane de pe Mapamond. Mai ramane o singura intrebare: Cui prodest?
  • PAUL | 09-07-2013

    OK
  • misu | 08-07-2013

    "iesplica`ne nene" si noua
    citat:
    "imi propun sa citesc romanul, care cred ca este cel putin incitant,"

    despre care eu cred ca nu e`n romanestie....
  • Adrian Onicescu | 04-07-2013

    Trecutul e mort. El nu mai are relevanta pentru cei ce l-au construit pentru ca sunt toti morti. Ceea ce supravietuieste este spiritul si valorile. Pe acestea le atribuim noi, cei ce le-am supravietuit. Avem trecutul pe care ni-l asumam, valorile pe care le recunoastem in faptele stramosilor nostri, suntem de fapt ceea ce credem ca suntem pentru ca in general actionam conform credintelor noastre despre noi si ceilalti, cu exceptia momentelor de egoism, individualism, cand oameni in general buni, abdica de la acest statut in practica. Cu aceste exceptii avem trecutul pe care ni-l asumam, valorile pe care alegem sa le perpetuam, legitimitatea noastra este data de ce alegem sa fim din ceea ce am fost
  • aurelia balan | 03-07-2013

    imi propun sa citesc romanul, care cred ca este cel putin incitant, dar, nu intelg deloc expresia : " prezentul genereaza trecutul"
    poate cineva sa-mi explice?

Parerea ta

CAPTCHA Image   Reload Image

*



Noutati (100)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Editii de colectie. Carti cu autograful autorului (95)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Parenting (63)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oameni de stiinta si Sarlatani (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oamenii care au condus lumea (39)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Cum sa faci primul milion! (53)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Misterele creierului (41)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti pentru copii (87)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti cadou pentru adolescenti aventurosi (14+ ani) (26)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Viata la birou (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Good Life (45)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro