Islamul si violenta

Adonis si Houria Abdelouahed
Islamul si violenta

Adauga la wishlistCa sa adaugi un produs la wishlist trebuie sa fii logat.
Login


Islamul si violenta este un manifest al celui mai important poet arab contemporan – nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel – impotriva decaderii culturii sale de origine, pe care s-a vazut nevoit s-o paraseasca. Adonis traieste astazi in Franta, unde este liber sa puna in discutie cu luciditate cauzele crizei din lumea araba musulmana.

Mai multe detalii

25,00 lei

180

2016

humanitas.ro

978-973-50-5280-5

13 cm x 20 cm

simpla

stoc epuizat

Bucuresti: 15,00 lei
Tara: 20,00 lei

Giftbooks utilizeaza serviciile de curierat DPD Romania


Notify me when available


Puteti beneficia de transport GRATUIT pentru orice comanda mai mare de 195 de lei!

Descriere

Adonis in dialog cu Houria Abdelouahed.

 

Islamul si violenta este un manifest al celui mai important poet arab contemporan – nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel – impotriva decaderii culturii sale de origine, pe care s-a vazut nevoit s-o paraseasca. Adonis traieste astazi in Franta, unde este liber sa puna in discutie cu luciditate cauzele crizei din lumea araba musulmana: violenta ca trasatura caracteristica a Coranului; atotputernicia dogmei religioase in ceea ce priveste treburile statului si viata privata; falsificarea istoriei islamului; anularea subiectivitatii si creativitatii fiintei umane intr-o civilizatie a supunerii oarbe si a imitatiei; reducerea femeii musulmane la statutul de posesiune; condamnarea celor care au iesit din cadrele restrictive ale religiei abordand in creatiile lor teme precum dragostea, moartea si libertatea; eroarea unor societati care nu cunosc conceptul de cetatenie si sunt incapabile sa se adapteze la modernitate si democratie.


Fara sa uite locul poeziei, misticii si filozofiei arabe in cultura universala, Adonis demonstreaza ca islamul fundamentalist nu este o excrescenta distructiva a unui islam originar pasnic si tolerant, ci aparitia miscarilor extremiste precum Statul Islamic reprezinta, de fapt, o reintoarcere la inceputurile sangeroase ale islamului unic, neschimbat de-a lungul timpului.

 

„Daca nu separam religia de stat si nu eliberam femeile de saria, vom avea si mai multi despoti. Dictatura militara iti controleaza mintea. Dar dictatura religioasa iti controleaza si mintea, si corpul.“ (Adonis)


Adonis si Houria Abdelouahed


Adonis (pseudonimul lui 'AlīAhmad Sa'īd) este unul dintre cei mai importanti si mai influenti scriitori arabi contemporani (Edward Said l-a numit „cel mai indraznet si mai provocator poet arab al zilelor noastre“). S-a nascut in 1930, intr-un sat din vestul Siriei, intr-o familie de mici proprietari de pamant, de religie siita alawita. A studiat dreptul si filozofia la Universitatea din Damasc. In 1956 a emigrat din Siria in Liban, unde in 1973 a obtinut un doctorat in literatura araba la Université Saint-Joseph din Beirut. In 1980 a plecat din Liban, din cauza razboiului civil, si de atunci traieste in Franta, la Paris. Criticile la adresa religiei islamice si a regimului politic sirian i-au atras de-a lungul timpului diverse acuzatii, persecutii si mai multe amenintari cu moartea. In anul 1995, a fost exclus din Uniunea Scriitorilor Arabi. Este autorul a douazeci de volume de poeme, care, in opinia criticii literare, constituie pentru poezia araba o contributie la fel de importanta precum cea a lui T.S. Eliot in poezia engleza. Alaturi de acestea, a publicat eseuri des pre cultura si literatura araba si traduceri in araba (prima traducere completa a Metamorfozelor lui Ovidiu, traduceri din Racine, Georges Schehadé, Saint-John Perse si Yves Bonnefoy). A primit numeroase premii si distinctii literare, printre care prestigiosul Premiu Goethe al Orasului Frankf urt, iar incepand din 1998 a fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel pentru Literatura.


Houria Abdelouahed este psihanalista si traducatoare. S-a nascut in Maroc, dar traieste in Franta. Este conferentiar la Université Paris 7 „Denis Diderot“.

Nici un comentariu momentan. Fii tu primul care comenteaza.

Parerea ta

CAPTCHA Image   Reload Image

*Noutati (100)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Editii de colectie. Carti cu autograful autorului (95)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Parenting (63)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oameni de stiinta si Sarlatani (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oamenii care au condus lumea (39)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Cum sa faci primul milion! (53)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Misterele creierului (41)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti pentru copii (87)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti cadou pentru adolescenti aventurosi (14+ ani) (26)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Viata la birou (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Faith (25)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Good Life (45)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro