Jurnalul unei calatorii in Principatele Dunarene in toamna si iarna anului 1853

Patrick O'Brien
Jurnalul unei calatorii in Principatele Dunarene in toamna si iarna anului 1853

Adauga la wishlist



Ca sa adaugi un produs la wishlist trebuie sa fii logat.
Login


Volumul irlandezului Patrick O’Brien, publicat in anul 1854, cand rusofobia occidentala ajunsese la apogeu, capata o semnificatie aparte pentru cititorul roman.

Mai multe detalii

22,86 lei

136

2016

humanitas.ro

978-973-50-5063-4

13 cm x 20 cm

simpla

stoc epuizat

Bucuresti: 15,00 lei
Tara: 20,00 lei

Giftbooks utilizeaza serviciile de curierat DPD Romania


Notify me when available


Puteti beneficia de transport GRATUIT pentru orice comanda mai mare de 195 de lei!

Descriere

„Volumul irlandezului Patrick O’Brien, publicat in anul 1854, cand rusofobia occidentala ajunsese la apogeu, capata o semnificatie aparte pentru cititorul roman. Departe de a fi o relatare de calatorie interesanta prin ineditul si pitorescul descrierilor de peisaje, de tipuri umane sau de ciudatenii care fac inca deliciul acestei specii literare, lucrarea lui O’Brien este o subtila analiza a cadrului istoric si politic intern si international in care, in vara anului 1853, armatele tariste au ocupat cele doua principate romane, Moldova si Tara Romaneasca.


Interesat sa cunoasca si sa inteleaga mai bine aceasta complicata ecuatie politica, O’Brien a redactat un veritabil eseu de filozofie politica din care reiese ca actorii, principiile aparate si modurile de operare (Rusia, puterile occidentale, autocratia, democratia, ocupatiile militare, provocarile, loviturile de stat, propaganda etc.) par sa se fi schimbat prea putin la mai bine de un secol si jumatate de la finalul Razboiului Crimeii.“ - Constantin ARDELEANU

 

Mai sus de Harsova este orasul Cernavoda, unde se gasea, ca si mai inainte, o puternica unitate turca. Cateva mori sunt construite pe fluviu, dar curentul nu este foarte puternic prin partile acestea si rotile se invarteau foarte incet. Pe mal, niste pescari isi reparau plasele si barcile lungi ca niste canoe, iar langa ei se jucau copiii lor, pe jumatate despuiati. Am zarit femei carand poveri pe cap si tarani lucrand din greu pe camp, in mormaitul vlaguit al rotilor de moara. Toate acestea contrastau in chip ciudat cu sumbrele pregatiri de razboi. In apropierea pescarilor, tantosi si inarmati pana-n dinti, se plimbau neinfricatii albanezi; in spatele zidului cu santuri de aparare langa care taranul isi lucra pamantul se vedea temuta artilerie. Soarele zambea stralucitor deasupra tuturor – deasupra copilasilor ce se jucau langa parintele lor si deasupra arnautului a carui meserie e lupta, deasupra linistitei vieti rurale si deasupra varfurilor ascutite ale baionetelor din tabara.


Patrick O'Brien s-a nascut la Dublin pe 20 aprilie 1823, ca fiu al prosperului om de afaceri si politician liberal Timothy O'Brien. A facut studii de drept la Dublin, pe care le-a absolvit in 1843, primind licenta de practica juridica in Irlanda in 1844. Pastrand convingerile liberale ale tatalui sau, Patrick O'Brien a fost ales membru al Camerei Comunelor in iulie 1852, in King's County, calitate detinuta pana in 1885, cand circumscriptia a fost divizata. In 1853 a sosit in Principatele Romane, nefiind limpede daca din proprie initiativa sau trimis intr-o misiune speciala de catre Ministerul de Externe britanic prin intermediul ambasadorului Canning. Cert este ca pe teritoriul romanesc irlandezul a fost in continua legatura cu consulul-general britanic de la Bucuresti, Robert Gilmore Colquhoun, si cu viceconsulul din porturile dunarene Galati si Braila, Charles Cunningham. Volumul de insemnari pe care il publica in 1854 este o subtila punere in context a situatiei istorice si politice a Tarii Romanesti si Moldovei.

Nici un comentariu momentan. Fii tu primul care comenteaza.

Parerea ta

CAPTCHA Image   Reload Image

*



Noutati (100)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Editii de colectie. Carti cu autograful autorului (95)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Parenting (63)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oameni de stiinta si Sarlatani (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oamenii care au condus lumea (39)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Cum sa faci primul milion! (53)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Misterele creierului (41)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti pentru copii (87)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti cadou pentru adolescenti aventurosi (14+ ani) (26)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Viata la birou (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Good Life (45)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro