Bucuresti si Stambul. Schite din Ungaria, Romania si Turcia

Richard Kunisch
Bucuresti si Stambul. Schite din Ungaria, Romania si Turcia

Adauga la wishlist



Ca sa adaugi un produs la wishlist trebuie sa fii logat.
Login


Prima impresie pe care Moldo-Valahia o face asupra strainului este trista. Sesuri intinse, necultivate, fara sosele, fara sate. Ici-colo, se inalta cate o movila de pamant din care se iteste, plin de curiozitate, un tigan oaches; ici-colo zaresti o cocioaba facuta din pamant si crengi, in fata usii careia cativa copii goi de valahi se tavalesc in murdaria care nu le mai poate face nici un rau.

Mai multe detalii

31,43 lei

328

2014

humanitas.ro

978-973-50-4556-2

13 cm x 20 cm

simpla

stoc epuizat

Bucuresti: 15,00 lei
Tara: 20,00 lei

Giftbooks utilizeaza serviciile de curierat DPD Romania


Notify me when available


Puteti beneficia de transport GRATUIT pentru orice comanda mai mare de 195 de lei!

Descriere

„Prima impresie pe care Moldo-Valahia o face asupra strainului este trista. Sesuri intinse, necultivate, fara sosele, fara sate. Ici-colo, se inalta cate o movila de pamant din care se iteste, uitandu-se plin de curiozitate, un tigan oaches; ici-colo zaresti cate o cocioaba facuta din pamant si crengi, in fata usii careia cativa copii goi de valahi se tavalesc in murdaria care nu le mai poate face nici un rau.

 

O fantana de lemn la care se pot adapa caii alcatuieste hanul, o herghelie pascand libera, statia de posta. Ai sentimentul ca ai trecut de hotarul civilizatiei, si asa si este... Dar caracterul poporului e bun... Cu cat ii cunosti mai bine pe romani, cu atat iti dai mai bine seama de fondul nealterat al caracterului poporului lor.

 

Blandetea lor nevinovata, docilitatea pe care o manifesta fata de toti cei sus-pusi, cu toate ca din partea acestora nu le-a venit adesea nimic bun si nu o data doar impilari, precum si nesfarsita saracie a acestor oameni au ceva miscator... Pamantul e admirabil, caracterul poporului, initial bun – unde trebuie cautata pricina acestei mizerii pretutindeni vizibile, a acestei degenerari sociale si politice? Poate in trecutul istoric al acestor tari?“ - Richard Kunisch


„In descrierea unui voiaj in tarile romane, germanul K[unisch] povesteste legenda Luceafarului. Aceasta e povestea. Iar intelesul alegoric ce i-am dat este ca geniul nu cunoaste nici moarte si numele lui scapa de simpla uitare, pe de alta parte, insa, pe pamant nu e capabil a ferici pe cineva, nici capabil de a fi fericit. El n-are moarte, dar n-are nici noroc.“ - Mihai EMINESCU

 

„Un tanar german, prusian de obarsie, intreprinde in ultimii ani ai deceniului al saselea al secolului al XIX-lea o calatorie in Orient. Pleaca de la Viena cu vaporul pe Dunare, se opreste la Budapesta, atat cat sa viziteze orasul, dupa care se indreapta spre Giurgiu, pe aceeasi cale de apa, iar apoi cu trasura, pe drumuri desfundate, pline de noroaie apocaliptice, spre Bucuresti.

 

Zaboveste aici ceva mai mult, timp in care asista la o sedinta de divan, viziteaza o manastire din apropierea capitalei, se lasa incantat pe Dealul Mitropoliei de vederea orasului inecat in verdeata, cu zecile de cupole ale bisericilor sale scanteind in soare, se plimba la Sosea, admirand eleganta lumii bune, frecventeaza saloanele vremii, uimindu-se de frumusetea femeilor, remarca discrepanta enorma dintre fata opulenta, mondena si occidentala, de «capitala suprarafinata», si aceea mizera, murdara si inapoiata, de «sate ingramadite unele intr-altele» ale aceleiasi urbe.

 

In fine, de la Galati ia vaporul si porneste pe mare spre Constantinopol, de aici spre Scutari si, la urma, spre Smirna, atras de fabulosul exotic al locurilor visate nostalgic inca din copilaria leganata de basmele Seherazadei.“ - Viorica NISCOV


Richard Kunisch (1828–1885) s-a nascut la Breslau (astazi Wrocaw, Polonia) intr-o familie nobiliara. Urmeaza studii de drept, filologie si stiinte politice. Publica beletristica si articole politice in presa liberala.

Ia parte la Revolutia din 1848 si este destituit din postul de referent la Curtea de Apel din Breslau. Ulterior, se dezice de idealurile revolutionare; devine magistrat guvernamental, apoi secretar de legatie pe langa unchiul sau, baronul Emil von Richthofen – membru in Comisia Europeana a Dunarii. In aceasta calitate ajunge la Bucuresti, pe 16 iulie 1857. Petrece aici zece luni, intr-o perioada in care reprezentantii puterilor europene iau act de vointa Divanelor ad-hoc si fac recomandari hotaratoare pentru soarta Principatelor.

 

Este trimis apoi, tot in misiune oficiala, la Constantinopol. Observatiile si intamplarile din acest excurs oriental alcatuiesc substanta paginilor de fata, publicate in 1861. Intors in Germania, ocupa diverse posturi administrative; in 1866 primeste titlul de baron von Richthofen, iar intre 1866 si 1885 functioneaza intermitent ca membru al Camerei Deputatilor din Prusia. Din insemnarile sale de calatorie isi va extrage Eminescu materia Luceafarului.

Nici un comentariu momentan. Fii tu primul care comenteaza.

Parerea ta

CAPTCHA Image   Reload Image

*



Noutati (100)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Editii de colectie. Carti cu autograful autorului (95)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Parenting (63)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oameni de stiinta si Sarlatani (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oamenii care au condus lumea (39)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Cum sa faci primul milion! (53)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Misterele creierului (41)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti pentru copii (87)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti cadou pentru adolescenti aventurosi (14+ ani) (26)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Viata la birou (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Good Life (45)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro