Rusia. Un mileniu de istorie

Martin Sixsmith
Rusia. Un mileniu de istorie

Adauga la wishlist



Ca sa adaugi un produs la wishlist trebuie sa fii logat.
Login


E oare imensitatea imperiului de la rasarit o povara psihologica pentru locuitorii sai, care traiesc cu spaima ca pot fi cotropiti oricand, din orice parte? Au oare rusii o bizara — Și unica in felul sau — predispozitie spre conducerea autocratica?

Mai multe detalii

56,19 lei

624

2016

humanitas.ro

978-973-50-5329-1

14 cm x 21 cm

simpla

stoc epuizat

Bucuresti: 15,00 lei
Tara: 20,00 lei

Giftbooks utilizeaza serviciile de curierat DPD Romania


Notify me when available


Puteti beneficia de transport GRATUIT pentru orice comanda mai mare de 195 de lei!

Descriere

„Un tablou cuprinzator al intregii istorii a Rusiei, de la intemeierea primului stat pe pamant rusesc in secolul al IX-lea pana in prezent.“ – Choice

 

E oare imensitatea imperiului de la rasarit o povara psihologica pentru locuitorii sai, care traiesc cu spaima ca pot fi cotropiti oricand, din orice parte? Au oare rusii o bizara — Și unica in felul sau — predispozitie spre conducerea autocratica? A fost oare era sovietica doar o punere in practica a proiectului comunist, sau centralizarea puterii in mainile unui grup de oameni este si o mostenire a perioadei tariste? De ce incercarile unor conducatori rusi de a face cativa pasi pe calea reformelor s-au soldat de fiecare data cu un recul dezastruos? Acestea sunt intrebarile care il urmaresc pe Martin Sixsmith; cartea sa este o lectura esentiala pentru intelegerea unei tari care intretine cu istoria o relatie cu totul aparte.


Cu un sfert de secol in urma, o lovitura de stat militara ameninta sa puna capat politicii de glasnost si Perestroika inaugurate in Uniunea Sovietica de Mihail Gorbaciov. Puciul a esuat, anticipand insa dificultatile pe care schimbarea avea sa le intampine in viitor. Nu era pentru prima oara in istoria Rusiei cand incercarea de a schimba modelul conducerii ameninta sa sfarseasca inainte de a apuca sa dea roade. Caci Rusia, o tara de mare rafinament cultural si intelectual, a fost intotdeauna carmuita cu un „pumn de fier“, deplin acceptat de o populatie gata mereu sa jertfeasca individul pe altarul unei cauze colective primordiale: asigurarea unitatii colosului geografic.
Cartea lui Martin Sixsmith — cunoscator de-o viata al culturii, istoriei si limbii ruse si martor direct al evenimentelor cruciale de acum 25 de ani — este dedicata tocmai acestui aparent paradox: ea retraseaza cei o mie de ani de zbuciu¬mata istorie ai Rusiei, evidentiindu-i pendularea perpetua intre Estul asiatic si Vestul european, o pendulare care continua pana in zilele noastre.


Cronicile primelor veacuri sau marturiile directe culese in anii din urma, reflectarea momentelor istorice in marea literatura rusa ori in cuvintele seci ale discursurilor politice zugravesc fundalul pe care se proiecteaza intreaga relatare a autorului – fost corespondent BBC la Moscova – si fac din cartea sa o istorie vie.

 

Martin Sixsmith (n. 1954) a studiat limba si literatura rusa la Oxford, Harvard, Sorbona si Leningrad. Intre 1980 si 1997 a fost corespondent BBC la Moscova, apoi la Washington, Bruxelles, Geneva; in anii Solidaritatii a transmis de la Varsovia. A relatat importantele evenimente petrecute in Rusia in timpul lui Mihail Gorbaciov si Boris Eltin si a fost un martor direct al loviturii de stat de la Moscova din august 1991 si al disolutiei Uniunii Sovietice in lunile care au urmat; aceasta experienta va sta la baza cartii sale Moscow Coup: The Death of the Soviet System (1991), un titlu de referinta in bibliografia subiectului. In 1997 a devenit director de comunicare in guvernul Blair, apoi a ocupat diverse alte functii in departamentele de comunicare ale guvernului britanic. Intre lucrarile sale se numara volume documentare si de investigatie, toate dedicate Rusiei, printre care The Litvinenko File: The True Story of a Death Foretold (2007) si Putin’s Oil: The Yukos Affair and the Struggle for Russia (2010). Este de asemenea autorul mai multor romane: Spin (2004), I Heard Lenin Laugh (2005) si The Lost Child of Philomena Lee (2009), cel din urma ecranizat in 2013. Este unul dintre cei mai prolifici si apreciati realizatori de seriale documentare pentru Radio BBC – despre literatura si arta rusa, despre mostenirea KGB-ului in Rusia contemporana sau despre scriitorii si artistii evadati din blocul sovietic. Serialul documentar in 50 de parti The Wild East (2011) sta la baza volumului Rusia. Un mileniu de istorie.

Nici un comentariu momentan. Fii tu primul care comenteaza.

Parerea ta

CAPTCHA Image   Reload Image

*



Noutati (100)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Editii de colectie. Carti cu autograful autorului (95)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Parenting (63)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oameni de stiinta si Sarlatani (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oamenii care au condus lumea (39)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Cum sa faci primul milion! (53)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Misterele creierului (41)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti pentru copii (87)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti cadou pentru adolescenti aventurosi (14+ ani) (26)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Viata la birou (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Good Life (45)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro