Exit 45. Tragedie academica americana

Radu Jörgensen
Exit 45. Tragedie academica americana

Adauga la wishlist



Ca sa adaugi un produs la wishlist trebuie sa fii logat.
Login


Actiunea de secol XXI descopera o America scindata intre radicali si conservatori, intre diferitele grupuri etnice, intre interventionisti si pacifisti, intre cei militanti-cu-tot-dinadinsul si cei alergici-la-orice-idee-de-schimbare, intre profesori si studenti, intre Wall Street si main street. 

Mai multe detalii

56,19 lei

676

2017

humanitas.ro

978-973-50-5760-2

13 cm x 20 cm

simpla

stoc epuizat

Bucuresti: 15,00 lei
Tara: 20,00 lei

Giftbooks utilizeaza serviciile de curierat DPD Romania


Notify me when available


Puteti beneficia de transport GRATUIT pentru orice comanda mai mare de 195 de lei!

Descriere

Exit 45 este un roman academic american. Actiunea de secol XXI descopera o America scindata intre radicali si conservatori, intre diferitele grupuri etnice, intre interventionisti si pacifisti, intre cei militanti-cu-tot-dinadinsul si cei alergici-la-orice-idee-de-schimbare, intre profesori si studenti, intre Wall Street si main street.

 

Personajele vin din medii diferite ca ortodoxia sarbeasca si catolicismul polonez, din China mai nou capitalista si Argentina pampasurilor lovite de seceta. Stereotipurile sunt deconstruite si reconstruite, un fir narativ e vecin cu Conversatia lui Coppola, thriller psihologic, daca vreti, iar altul se trage din marsul de la Selma, Alabama. Romanul nu respecta tabuuri, e un studiu de sistem si are ritmul unei autostrazi americane: goana cu motorul turat la maximum, depasiri legale si ilegale, frana pana la zero, asteptare panicata, plecare in tromba si, din nou, goana sustinuta.

 

Majoritatea scenelor se petrec in perimetrul Richmond — Washington — Baltimore, bine-cunoscut pentru tensiunile politice la nivel inalt, pentru lumea academica si asa-zisul coridor tehnologic, pentru criminalitatea ridicata si, nu in ultimul rand, pentru cutremurele sociale iscate de lupta pentru libertati civile. Tensiunea se acumuleaza treptat de-a lungul celor patru parti ale romanului.

 

Ceea ce incepe ca un amuzament se transforma intr-o obsesie. Regulile jocului se schimba din mers. Disperarea hackerului, a celui care ajunge sa instaleze microfoane in cabinete si sali de curs si care monitorizeaza inregistrarile, este, in Exit 45, cel putin la fel de mare ca a lui Harry Caul, personajul lui Coppola din Conversatia, sau a fotografului din Blow Up-ul lui Antonioni.

 


Radu Jörgensen, romancier, traducator, jurnalist, inginer geofizician si matematician roman stabilit in Statele Unite, s-a nascut in 1962, la Iasi. Este absolvent al Colegiului National Mihai Viteazul din Bucuresti si al Facultatii de Inginerie Geologica si Geofizica de la Universitatea din Bucuresti (1987). La nivel postuniversitar, a studiat ziaristica, la Universitatea din Göteborg, si pedagogia generala si matematica, la Universitatea din Växjö, Suedia

 

In 2004 a obtinut in S.U.A. titlul de Master of Science in Mathematics la Universitatea din Birmingham, Alabama. In 1990 a publicat in revista 22 si in saptamanalele Expres si Phoenix, unde a ocupat, pe rand, si functia de redactor. Din vara aceluiasi an, a trait, pana in 2003, in Suedia, timp in care a colaborat cu reportaje culturale si comentarii politice la saptamanalele Expres Magazin, Romanul, Tinerama si la revista Fundatiei Culturale – Curierul romanesc. Peste o suta de articole semnate Radu Jörgensen au aparut in presa romana, dar si in cea suedeza, in acei ani

 

A debutat ca romancier cu Clovnul din lemn de gutui, Editura Nemira 1998, in urma castigarii Premiului Nemira. Aceasta saga a imigrantului european, bine primita de critica literara, a fost reeditata in 2011 intr-o forma revazuta, adaugita si definitiva la Editura Cartea Romaneasca, sub titlul Se respinge (AVSLÅS). Din 2007 pana in 2009 Radu Jörgensen a sustinut rubrica permanenta America fara prejudecati in revista Observator Cultural, unde continua sa publice si azi. Eseuri si texte literare semnate de el au mai aparut in Dilema si pe site-ul cultural LiterNet.ro. In prezent este conferentiar universitar in domeniul matematicii la un colegiu din Maryland, S.U.A., si corespondent la diferite publicatii europene.

Nici un comentariu momentan. Fii tu primul care comenteaza.

Parerea ta

CAPTCHA Image   Reload Image

*



Noutati (100)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Editii de colectie. Carti cu autograful autorului (95)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Parenting (63)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oameni de stiinta si Sarlatani (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Oamenii care au condus lumea (39)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Cum sa faci primul milion! (53)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Misterele creierului (41)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti pentru copii (87)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Carti cadou pentru adolescenti aventurosi (14+ ani) (26)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Viata la birou (40)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro

Good Life (45)

Vezi AICI toate cartile GiftBooks.ro