Cărți cu autor: Mo Yan

Mo Yan („Nu vorbi“) este pseudonimul scriitorului Guan Moye. Nascut in 1955, in provincia Shandong din estul Chinei, Mo Yan publica prima povestire in 1981 (Chunye yu feifei – Potopul din noaptea de primavara).


 


In 1985 ii apare prima opera de dimensiuni mai mari, Ridichea stravezie (Toumingde hongluobo), care se bucura de un mare succes. Devine celebru in China prin Sorgul rosu (Honggaoliang jiazu), publicat in 1987 (Humanitas Fiction, 2008).


 


La notorietatea autorului contribuie cunoscutul film din 1987 al lui Zhang Yimou, Sorgul rosu (Honggaoliang), castigator al Ursului de aur la Berlin in 1988, care se bazeaza pe primele doua capitole din textul lui Mo Yan. Scriitorul a publicat mult in ultimii douazeci de ani, peste optzeci de povestiri si peste zece romane.


 


Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numara: Cantecele usturoiului din Paradis (Tiantang suantai zhi ge, 1988), Ţara bauturii (Jiu guo, 1993), Sani bogati si fese mari (Fengfu feitun, 1995), Patruzeci si una de bombe (Sishiyi pao, 2003), Obosit de viata, obosit de moarte (Shengsi pilao, 2006; in curs de aparitie la Humanitas Fiction) etc.


 


Mo Yan a dobandit numeroase premii nationale si internationale (printre cele mai recente, in 2008, se numara Premiul „Visul din pavilionul rosu“ al Universitatii Baptiste din Hong-Kong si Premiul Newman pentru literatura chineza), fiind unul dintre mai apreciati scriitori chinezi contemporani.


 


In 2012 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura.

Citeste mai mult

Produsele 1-6 din 6 care corespund optiunilor de filtrare